США активно допомагають будівництву газопроводів до Європи в обхід РФ - Клінтон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США активно допомагають будівництву газопроводів до Європи в обхід РФ - Клінтон

Енергетика
558
США підтримують реалізацію проекту “Південний коридор”, покликаного послабити монополію на постачання газу в Європу, заявила держсекретар США Хілларі Клінтон.
Виступаючи в Джорджтаунському університеті з лекцією “Енергетична дипломатія в ХХI столітті”, держсекретар зазначила, що одним зі своїх завдань у цій сфері США бачать “в наданні допомоги в просуванні змагальності та запобіганні монополії” на постачання енергоносіїв.
“Подивіться, що відбувається в Європі. Десятиліття багато європейських країн отримували більшу частину газу з однієї країни – Росії”, – сказала Х.Клінтон.
“Проте зараз ситуація змінилася почасти через зростання виробництва тут, в США, на світових ринках з’явилося набагато більше нереалізованого газу. Крім того, є також газ на Каспії і в Центральній Азії. Вони хотіли б його продавати, а Європа хотіла б його купувати. Однак для цього, насамперед, необхідно прокласти трубопроводи”, – підкреслила держсекретар.
“І саме в цьому полягає мета проекту, названого “Південний коридор”, який передбачає прокладання трубопроводів через Європу. США активно взаємодіють з усіма учасниками цього проекту, щоб допомогти його успішній реалізації”, – заявила Х.Клінтон.
Як відомо, проект “Південний коридор” передбачає прокладку газопроводів з регіону Каспію і Центральної Азії в Європу в обхід Росії.
За словами держсекретаря, США сприяють реалізації цього проекту, оскільки “хочуть, щоб країни міцніли, і їх економіка ставала сильнішою, але також і тому, що монополія у сфері енергетики створює ризики”.
“Всюди в світі, коли одна країна перебуває в надмірній залежності від іншої в енергетичній сфері, це загрожує підривом її політичної та економічної незалежності. Це також робить країну вразливою перед лицем загроз і застосування сили”, – зазначила Х.Клінтон.
Саме тому, сказала вона, “НАТО визначила енергетичну безпеку, як ключове питання безпеки нашого часу”.
“Саме тому також ми створили енергетичну раду США – Європейський союз з метою поглиблення нашого співробітництва зі стратегічних питань енергетики. Мова йде не тільки про економічну змагальність, хоча це теж дуже важливо. Мова йде про національну і міжнародну безпеку”, – підкреслила Х.Клінтон.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас