Що краще купити: квартиру чи золоті зливки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що краще купити: квартиру чи золоті зливки

12756
Один з читачів мого блогу запитав мене: куди краще вкласти гроші – в нерухомість чи банківське золото. І суть питання читача можна було зрозуміти. Він розглядає варіант придбання пристойної квартири в Києві або купівлі золотих зливків в банку, і його цікавило, що більше може забезпечити прибуток. Цікаве питання, варто про це подумати.
Згадаймо, як було
У далекому 2000 році можна було придбати золотий зливок за ціною близько 10 дол. за 1 грам, а середня ціна вартості житла на вторинному ринку в той час у Києві була на рівні 380 дол. за 1 м2, за даними однієї відомої ріелторської компанії. Якщо в той період інвестувати 100 тис. дол. в нерухомість, то тепер за рахунок продажу нерухомості можна було б отримати близько 445 тис. дол. (якщо перераховувати за середніми цінами на житло в Києві). Виходить, що середньорічний дохід від такої інвестиції – близько 29%. А от якби на 100 тис. дол. в 2000 році були куплені золоті зливки, то на поточний момент ці зливки можна було б продати за 577 тис. дол. (дані середніх цін на купівлю золотих зливків з сайту Finance.UA). Середньорічний дохід вийшов би близько 38%. Це всі відсотки в доларовому еквіваленті. Інвестиції в золото тут явно виграли. Але не варто поспішати з висновками.
Якщо розглянути період з 2000 до 2008 рік, то виходить, що інвестиції в купівлю житла принесли дохід на рівні 86% річних. А ось грошові кошти, вкладені в банківське золото, забезпечили дохід на рівні 17% річних. Тут купівля золота не виправдала себе, зате нерухомість показала супердохід. Придбавши нерухомість в 2000 році за 100 тис. дол., влітку 2008 року її можна було продати за 786 тис. дол. А ось купивши в 2000 році золото на 100 тис. дол., влітку 2008 року можна було його продати за 238 тис. дол.
Тепер розглянемо період з 2008 по 2012 рік. Інвестиції в нерухомість принесли не прибуток, а збиток на рівні 11% річних. Зате інвестиції в золоті зливки принесли дохід на рівні 21% річних. У цьому випадку золото обіграло інвестиції в нерухомість. Той, хто купив у вересні 2008 року на 100 тис. дол. золотих зливків, тепер може їх продати за 186 тис. дол. Хто купив нерухомість у вересні 2008 року за 100 тис. дол., тепер може її продати у кращому випадку за 56 тис. дол. У чому причина?
Аналіз світового ринку золота за останні сто років показав, що золото – це специфічний об’єкт для інвестування. Попит на золото і ціна на золото зростає, перш за все тоді, коли світова економіка переживає проблеми. Тоді аналітики починають золото називати «тихою гаванню», інвестори активно скуповують золоті зливки і монети, і всім здається, що золото – це єдиний рятівник. Тільки золотий зливок може дозволити пережити бурхливий період економічних потрясінь. І це дійсно так, бо в умовах валютної стабільності, коли курс валюти змінюється в будь-який бік, ціна на золото нестабільна, але, як кажуть аналітики, є середньострокова тенденція зростання цін на золото в майбутньому. Так і відбувається. Чим більше проблем з доларом США, чим швидше долар США знецінюється, тим швидше і росте ціна на золото. Але минає час, а кризи вічними не бувають, і інтерес до золота втрачається.
Золото – це цінна річ, але нерухомість значно цінніша, ніж просто шматочок металу. Тому під час економічного підйому інтерес до золота падає. Причому складається нецікава ситуація. Ціни на золото не те що падають, а вони просто ростуть дуже повільно. Як наприклад, в 2004 або 2005 роках, коли ціни фактично «топталися на місці». Зате ціни на нерухомість якраз в ці роки показували небувале зростання, особливо в Україні. В умовах економічного підйому завжди зростають доходи, і населення все частіше хоче інвестувати, але інвестувати в речі корисні. А саме квартира – річ корисна. Як результат, попит на житло зростає і ціни ростуть. І варто лише додати іпотечне кредитування, щоб ціни на квартири підскочили. Як бачите, все дуже просто.
«Що робити…»
Поки іпотечного буму не спостерігається, і тому інвестиції в золото більш привабливі, ніж в нерухомість. Хоча і ті й інші інвестиції можна розглядати тільки як середньострокові або навіть довгострокові. Не можна купити зливок золота і продати з великою вигодою через квартал, аналогічно не вдасться зробити і з нерухомістю. А ось через 3-5 років можна вдало або не дуже вдало продати і квартиру, і золото. Як результат, зараз купуємо золоті зливки і стежимо за новинами. Як тільки ринок іпотеки почне оживати, тоді золото в сторону. Або розпродати, якщо грошей для нових інвестицій не вистачає, або залишити для диверсифікації, і прикупити нерухомість. У цьому випадку ймовірність добре заробити зростає. Тут головне не пропустити момент.
Середні ціни на нерухомість в 2001 році порівняно з 2000 роком зросли на 18%, а от уже в 2002 році – на 22%, зате в 2003 році – на 45% і т.д.
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас