ЄС дасть Україні 200 млн євро в обмін на прозору схему держзакупівель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС дасть Україні 200 млн євро в обмін на прозору схему держзакупівель

Кредит&Депозит
317
Європейський союз готовий відновити припинену в минулому році програму надання фінансової допомоги Україні на суму 200 млн євро, але вимагає зробити прозорою систему державних закупівель.
Про це заявив керівник програм допомоги Україні Представництва Європейського Союзу в Україні Ендрю Расбаш.
«Ми можемо говорити про 200 млн євро до кінця 2013 року на реалізацію декількох проектів у секторі державних закупівель, енергетики, захисту навколишнього середовища, скасування технічних бар’єрів. Однак є умова виділення коштів – конкретні досягнення у розвитку означених секторів і в системі управління державними фінансами», – заявив Е.Расбаш.
Представник Євросоюзу нагадав, що минулого року Україні було надано 31 млн євро фіндопомоги, проте програма співробітництва була припинена, коли Верховна Рада внесла зміни до закону про держзакупівлі, зробивши їх непрозорими.
«Тепер ми повинні побачити, що механізм розподілу коштів зручний і зрозумілий, оскільки фінансова допомога йде безпосередньо в бюджет країни і далі розподіляється українською владою. Образно кажучи, ми будемо платити по результату: є прийнятний результат – ми переказуємо гроші», – підкреслив Е.Расбаш.
За його словами, за наявності зрозумілого механізму управління державними фінансами, впровадженого українською владою, не буде потрібен додатковий контроль за проходженням коштів, що надаються в рамках проектів фінансової допомоги з боку Євросоюзу.
Як раніше повідомляв УНІАН, на початку липня, під час протестів опозиції біля Українського дому, Верховна Рада прийняла дискусійний закон – парламент змінив правила гри у сфері державних закупівель.
Зокрема Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань державних закупівель” дозволив держпідприємствам, в тому числі комунальним, казенним, госптовариствам з держчасткою понад 50%, не проводити тендерні торги при проведенні держзакупівель. Єдиний виняток – монополісти та закупівлі за кошти держбюджету. Ще один дуже важливий момент – результати закупівлі можна буде не публікувати в “Віснику державних закупівель”, що дає можливість приховати від громадськості результати закупівель.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас