Системно значущим страховикам доведеться розробити плани скорочення ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Системно значущим страховикам доведеться розробити плани скорочення ризиків

289
Міжнародні регулятори мають намір вимагати від системно значимих страхових компаній висунути пропозиції щодо скорочення ризиків, що надаються ними для фінансової системи, пише газета Financial Times.
Страховики, які будуть визнані занадто великими, щоб можна було допустити їх дефолт, повинні будуть представити свої пропозиції протягом 18 місяців після отримання ними цього статусу.
Компанії повинні скласти “план скорочення системних ризиків”, який може призвести до обмеження операцій, що не мають стосоунку до ключового бізнесу страховиків, включаючи операції з деривативами.
Крім того, їм, як і банкам, доведеться розробити план згортання діяльності в разі дефолту.
Регулятори прагнуть запобігти повторенню ситуації з American International Group (AIG), яка вважалася одним з найсильніших страховиків, але була змушена шукати допомоги в уряду США в період фінансової кризи в 2008 році.
“Ми хочемо захистити фінансову систему від будь-якого типу системних загроз, що виходять від страхової галузі”, – заявив голова виконавчого комітету Міжнародної асоціації страхового нагляду (International Association of Insurance Supervisors, IAIS) Пітер Браумюллер.
В асоціації відзначають можливість введення вимог до капіталу підрозділів, що займаються нестраховими операціями, а не до всього балансу страхових компаній.
При цьому на останньому засіданні IAIS, що пройшло у вересні, було вирішено, що будь-які вимоги до збільшення капіталу страховиків наберуть чинності не раніше 2019 року.
За словами П.Браумюллера, крім нетрадиційних операцій страховиків, проблеми може викликати інтегрованість цих компаній у фінансову систему.
Тим часом страховики зазначають, що каменем спотикання може стати визначення нетрадиційного бізнесу.
IAIS визначила, що під це визначення підпадають такі види діяльності страховиків, як короткострокове фінансування, надання фінансових гарантій, а також змінні ануїтети. Фінального рішення про те, які види діяльності будуть вважатися нетрадиційними, поки не прийнято.
Регулятори планують підготувати список системно значимих страховиків в першій половині 2013 року. Потенційно в список може потрапити до 48 страхових компаній, проте в IAIS зазначають, що їх кількість не буде надто великою.
Рада з фінансової стабільності (Financial Stability Board, FSB) у минулому році ввела додаткові вимоги до капіталу 29 світових банків, визнаних системно важливими. Спочатку FSB розглядав можливість включення в список системно значимих понад 70 банків.
IAIS об’єднує національні органи з регулювання та нагляду за страховою галуззю різних країн світу. Членами асоціації є близько 190 учасників.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас