На яких сайтах українці витрачають гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На яких сайтах українці витрачають гроші

5602
Минулого місяця я заплатив за комунальні послуги та кабельне ТБ на Portmone, купив обкладинку для Kindle моєї дружини на eBay. Мій син відмінно вчився, і довелося купити йому на його планшет платну гру на Google Play, крім того, я заплатив за інтернет-послуги свого домашнього провайдера.
Може, щось ще оплатив в інтернеті, але вже просто не пам’ятаю. Потім подумав, що вересень не був особливим, а я зробив мінімум 5 покупок своїми картками в інтернеті. Це не кажучи про інтернет-банкінг, де я плачу за школу дитині, охорону, переказую гроші на депозит і т.д.
Інтернет наступає
Потім, заради інтересу, я вирішив з’ясувати – наскільки масовими стали покупки в інтернеті по картках, і несподівано виявив цікаву цифру*, а саме: 11% від числа всіх покупок по картках в Україні в першій половині 2012 р. – це покупки в інтернеті. 11% – це частіше, ніж кожна десята покупка, а це реально багато!
Відразу скажу, що мова не йде про операції клієнтів через системи інтернет-банкінгу, а про оплату покупок на різних інтернет-ресурсах за допомогою платіжних карток Visa і MasterCard.
Де ж платять картками наші співвітчизники? Виявилося, що лідером в Україні (тобто наші картки на українських сайтах) були оплата мобільного телефону та інтернету – 66% від кількості всіх транзакцій, а також комунальні послуги – 26%. Замикає трійку лідерів купівля авіаквитків – всього 4% від числа всіх транзакцій, але з істотною часткою в обороті – близько 27%. Виходить, що в інтернет-магазинах України реальні товари в основному оплачують за фактом доставки готівкою, а за допомогою карток платять за послуги, квитки і т.п.
Наші за кордоном
Тепер про те, що наші співвітчизники купують по картках за кордоном (тобто на іноземних сайтах). Назви найпопулярніших за кількістю транзакцій сервісів говорять самі за себе (TOP 10*):
Paypal (включаючи eBay) – 26%
Apple iTunes & AppStore – 16%
Google – 13%
RBK money – 9%
Odnoklassniki.ru – 5%
Skype – 4%
Amazon – 3%
Facebook – 2%
Vk.com (vkontakte) – 2%
Yandex Money Wallet – 2%
Зрозуміло, що інтернет-платежі по картках – поки не домінуючий напрямок. За моїми оцінками, таких транзакцій за цей рік буде 1-2% від всіх операцій по картках, включаючи зняття готівки.
Але вони швидко ростуть (+131% за минулий рік). Поки їх регулярно здійснює невелика кількість клієнтів (не більше 1%). Однак на місці банкірів я б уже звернув увагу на цей бік платежів, щоб зробити їх більш зручними і безпечними. Адже багато чого було маленьким і непомітним перед тим, як стати величезним бізнесом.
  • - Аналіз проводився на базі 10,6 млн. карток банків-клієнтів компанії «Український процесинговий центр» за 6 місяців 2012 року.
Антон Романчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас