Нардеп: заводи Коломойського платитимуть за електроенергію менше, ніж населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардеп: заводи Коломойського платитимуть за електроенергію менше, ніж населення

Енергетика
1143
Ціна електроенергії для заводів Коломойського буде меншою, ніж для населення.
Про це заявив журналістам член Комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима. «Логічних пояснень таких кроків уряду у мене немає», – сказав він.
За його словами, спочатку Кабінет міністрів прийняв рішення не враховувати так звані дотаційні сертифікати в тарифах для електрометалургійних підприємств, що автоматично знизить для них вартість електроенергії приблизно на третину. А вчора була продана державна підстанція «Ф-2» підконтрольному Ігорю Коломойському Запорізькому заводу феросплавів (ЗЗФ), яка дозволить перевести підприємство з II класу споживачів на I клас.
У результаті дій уряду, тариф на електроенергію для того ж ЗЗФ буде знижений у два рази – з нинішніх 0,95 грн/кВт•год до 0,52 грн/кВт•год Для порівняння, зараз населення, яке споживає понад 800 кВт•год на місяць, платить 0,96 грн. «Тобто сьогодні за рахунок населення олігархам створюються тепличні умови, щоб вони заробляли ще більше грошей», – так прокоментував Гудима зниження вартості електроенергії для ЗЗФ до тарифу, який нижчий, ніж для населення.
Як відомо, згідно з рішенням Кабінету міністрів, із 1 жовтня 2012 року до 1 березня 2013 р. «дотаційні сертифікати» (компенсація витрат, пов’язаних з постачанням електроенергії за регульованим тарифом) виключаються з оптової ринкової ціни електроенергії для електрометалургійних підприємств. 16 жовтня ЗЗФ виграв тендер на купівлю трансформаторної підстанції «Ф-2» і придбав її за 37,21 млн грн. Будівництво нової підстанції обійшлося б для заводу майже в два рази дорожче – близько 70 млн грн.
За матеріалами:
ГолосUA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас