За біржові операції в єврозоні доведеться платити податок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За біржові операції в єврозоні доведеться платити податок

Фондовий ринок
600
Офіційна назва відрахувань з біржових операцій, про запровадження яких на початку жовтня домовилися міністри фінансів 11 країн єврозони, звучить дещо хитромудро – податок на фінансові транзакції. Починаючи з 2014 року, ним передбачається обкладати купівлю-продаж будь-яких цінних паперів, наявних на фінансовому ринку, і стягувати його з усіх учасників торгів – біржових маклерів, банків, хедж-фондів і рядових вкладників.
Розмір податку, який для простоти стали називати біржовим, буде варіюватися. При торгівлі звичайними акціями відрахування складуть 0,1 відсотка від загальної суми, податок на операції з високоспекулятивними дериватами, мільйони яких переходять з рук в руки протягом часток секунди, складе 0,01 відсотка з обороту.
У пошуку кворуму
На введенні такого податку особливо наполягала Франція, яку – після деяких початкових коливань – підтримав і уряд Німеччини. У рамках Європейського Союзу з його 27 державами-учасницями ініціатива цих двох країн здавалася приреченою. Категорично проти виступила не тільки Великобританія, яка вважає цілком достатнім податок на окремі операції, що діє стосовно лондонської біржі, а й деякі інші країни, зокрема Швеція.
Необхідного кворуму довго не вдавалося зібрати і в більш доступному для огляду колективі 17 країн єврозони. І ось після суперечок і дискусій, що тривали не один рік, на зустрічі міністрів фінансів єврозони в Люксембурзі на початку жовтня про підтримку французько-німецької ініціативи заявили ще 9 держав. Австрія, Бельгія, Словенія, Португалія і Греція були і раніше не проти. Тепер з необхідністю введення нового біржового податку погодилися також Естонія, Словаччина, Іспанія та Італія.
Тим самим був досягнутий кворум (більше дев’яти країн), при якому Лісабонський договір дозволяє окремим учасникам Євросоюзу приймати сепаратні заходи, покликані зміцнити співпрацю між ними.
За оцінками аналітиків, загальна сума податкових відрахувань з торгів на фінансових ринках може скласти 57 млрд євро. Правда, тільки в тому випадку, якщо новий біржовий податок будуть стягувати у всіх країнах ЄС, що практично виключено.
Міністр фінансів Нідерландів Ян Кеес, наприклад, на зустрічі зі своїми колегами категорично відкинув такий податок. “У ході проведених трьох незалежних досліджень, – заявив він, – експерти дійшли висновку, що біржовий податок буде мати катастрофічні наслідки для Голландії. Тож ми – проти”.
Немає одностайної думки і в уряді Німеччини. У доцільності введення податку на біржові операції, як і раніше, сумніваються німецькі ліберали з ВДП – молодшого партнера по правлячій з консервативним блоком ХДС/ХСС коаліції на чолі з Ангелою Меркель (Angela Merkel). Вони побоюються, що після введення нового податку учасники гри на біржі просто перенесуть свої операції на торговельні майданчики, що розміщені за межами Європи.
Теорія і практика
Однак зробити це буде не так просто. У відповідності з проектом, схваленим 11 міністрами фінансів, біржовий податок буде стягуватися з будь-яких операцій з купівлі-продажу, на яких би фінансових ринках вони не проводилися. Головне – прописка. Якщо учасник біржових торгів резидент Європи, то платити податок йому доведеться навіть у тому випадку, якщо акції він купив за тридев’ять земель. Вважається, що брокери і вкладники не стануть з усіма своїми домочадцями переселятися в Гонконг, щоб не платити 0,1 або 0,01 відсотка з операцій з цінними паперами.
Деякі інші деталі майбутнього податку ще тільки належить узгодити. Поки, наприклад, не ясно, на які цілі будуть направлятися податкові надходження і хто буде ними розпоряджатися. Міністр фінансів Австрії Маріа Фектер пропонує акумулювати гроші в спеціальному фонді страхування банківських вкладів. Комісія ЄС збирається дві третини надходжень направляти у власний бюджет, а решту залишати в розпорядженні країн-учасниць, занижуючи на відповідні суми їхні вклади в загальноєвропейську казну. Міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле (Wolfgang Schäuble), у свою чергу, хоче поповнювати за рахунок цих зборів національний бюджет.
Повзуча фрагментація ЄС?
Як вважають спостерігачі, врегулювати всі наявні розбіжності протягом року буде дуже складно, а тому намічений термін запровадження нового податку вони називають надмірно амбіційним.
Коментатори вказують також на ризик прискорення “повзучої фрагментації” Європейського Союзу, яка, на їхню думку, вже почалася. Так, до фіскального пакту стабільності досі приєдналися тільки 25 з 27 країн ЄС, в єврозоні – 17 держав, біржовий податок збираються вводити тільки 11. А Вольфганг Шойбле ратує ще й за формування з депутатів існуючого Європейського парламенту окремого євро-парламенту з бюджетним правом виключно для країн з єдиною валютою.
Микита Жолквер
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас