Через високу орендну плату на землю аграрії можуть перестати сіяти зернові - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через високу орендну плату на землю аграрії можуть перестати сіяти зернові - експерт

Аграрний ринок
918
Українські сільгоспвиробники можуть відмовитися сіяти пшеницю, ячмінь, просо, овес, гречку і горох, якщо влада збільшить орендну плату за 1 гектар земельного паю до 1 тисячі або більше гривень. Таку думку висловив у коментарі президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
“Це дуже негативно вплине на перебіг подій. Бо сьогодні багато сільськогосподарських культур мають собівартість таку, що ця тисяча гривень становитиме понад 50% собівартості. Окремі культури, такі як гречка, матимуть майже 80% у собівартості вартість оренди землі”, – сказав експерт.
Л.Козаченко зазначив, що збільшення до 1 тисячі гривень за 1 гектар оренди паю може спричинити зупинку посіву деяких культур, які будуть збитковими через високу орендну плату. І тоді буде процвітати тільки ріпак, соняшник та кукурудза.
“Можуть навіть пшеницю побоятися сіяти, тому що вона буде дуже малорентабельною”, – підкреслив фахівець.
Уточнивши, що в такому разі селяни можуть відмовлятися сіяти пшеницю, ячмінь, гречку, горох, овес.
“Тобто, всі ці культури під питанням. Що стосується 1 тис. (1 тис. грн за га оренди паю – Ред.), то це буде дуже серйозним питанням для фермерів. Ми будемо мати проблеми з продовольчою безпекою, не буде тих товарів, які користуються дуже великим попитом у простих людей. Вони такі товари можуть не побачити або вони в рази зростуть в ціні”, – сказав Л.Козаченко.
Але, за словами експерта, досить висока ймовірність, що рішення про подорожчання вартості паю не буде прийнято.
Нагадаємо, деякі політичні сили під час виборчої кампанії обіцяють українським громадянам, що піднімуть вартість оренди 1 гектара земельного паю до 1 тисячі гривень.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас