Перший віце-прем'єр України: Шпагат між МС і ЄС - незручна поза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перший віце-прем'єр України: Шпагат між МС і ЄС - незручна поза

1865
У понеділок, 15 жовтня, з коротким робочим візитом в Берліні побував перший віце-прем’єр України Валерій Хорошковський. Він провів переговори з віце-канцлером ФРН, міністром економіки Філіпом Рьослером (Philipp Rösler), розмовляв з депутатами бундестагу і представниками німецьких ділових кіл, а також дав інтерв’ю DW.
DW: Президент України Віктор Янукович вже більше року не був у жодній з країн Європейського Союзу. В чому причина? Натягнутість у відносинах між Брюсселем і Києвом?
Валерій Хорошковський: Я не відповідаю за зовнішньополітичний вектор, тому мені досить складно говорити про причини. Думаю, що тут є певні питання, пов’язані з тими претензіями і проблемами, які звучать на кожній з наших зустрічей. Це, зокрема, питання, пов’язані з нашим вибірковим правосуддям, про які я і сьогодні чув від своїх німецьких колег.
Наші відповіді симетричні цим питанням. Ми говоримо про те, що при всій важливості кожної конкретної справи таки правильніше було б вирішувати такі проблеми інституційно, тобто в ході зміни законодавства. 19 листопада почнеться робота з адаптації українського кримінально-процесуального кодексу, вже прийняті нові редакції законів про адвокатуру та прокуратуру. Це сильні відповіді. І ми можемо сказати тільки спасибі нашим європейським колегам за пильну увагу.
– Але є й ще одна проблема – в трикутнику відносин України з Росією і з Євросоюзом. Росія тягне Україну в Митний союз. Якщо Україна вступить до цієї організації, шлях до підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС їй буде перекритий. Що для Києва важливіше?
- Зі свого боку хочу сказати, що ми намагаємося будувати робочі відносини абсолютно з усіма сусідами. І, безумовно, такий партнер, як Росія, є для нас стратегічним. Причому Росія – це стратегічний партнер не тільки для України, але і для Німеччини.
Але одна справа вибудовувати відносини, а інша – опинитися кудись втягнутим. У нас сьогодні достатньо власних ресурсів для прийняття рішень. Крім того, хочу нагадати, що європейський вектор – головний в нашій зовнішній політиці, ми навіть прийняли відповідний закон.
– Але Росія пропонує дуже смачну приманку у вигляді значного зниження цін на газ у разі приєднання України до Митного союзу?
- Поясню ще раз. Мова йде про якісь умови, які кожна зі сторін – в даному випадку навіть не Росія, а Митний союз – пропонує нам у вигляді стимулів і вказує на можливі проблеми, які будуть виникати, якщо, припустимо, ситуація буде розвиватися по-іншому. Це, як ви кажете, дуже ласий, значимий шматок.
Але, з моєї точки зору, конкурентоспроможність не народжується за рахунок дешевих цін на енергоносії. Конкурентоспроможність підвищується шляхом енергоефективності та якісного виробництва. У нас є гідні відповіді. І якщо питання буде стояти тільки в цьому, то це не стане для України вирішальним фактором.
Інша річ, що у нас є велика кількість економічних агентів, особисто зацікавлених у тому, щоб посилювати співпрацю з Російською Федерацією. І якщо ми говоримо про підхід уряду до цієї проблеми, то повинні завжди шукати адекватні рішення. На мій погляд, адекватний підхід – це асоціація і передбачена нею зона вільної торгівлі. На жаль, поки це нереалізований проект, але він може бути реалізований найближчим часом, після чого стане точкою неповернення.
– А з вашої точки зору, один варіант виключає інший чи ні?
- Звичайно, виключає. Неможливо одночасно рухатися в двох напрямках. Це називається шпагат – досить незручна поза.
– Як проходять переговори з МВФ про нові кредити для України?
- Зараз це питання не стоїть. Головна тема на переговорах – це продовження вже існуючої програми, яка закінчується в кінці 2012 року, але має всі шанси бути продовженою і в 2013 році. Думаю, що ми відновимо переговори з МВФ після закінчення виборчої кампанії на Україні.
Бесіду вів Микита Жолквер
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас