З України нелегально "витекло" близько $5 млрд тільки за І півріччя 2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З України нелегально "витекло" близько $5 млрд тільки за І півріччя 2012

Казна та Політика
1563
Згідно з даними однієї з аналітичних записок, що супроводжують урядовий законопроект №11285 («Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку з подальшим удосконаленням податків і зборів»), тільки за підсумками першого півріччя поточного року обсяги відтоку капіталу з країни склали 4,5-5 млрд дол.
Як свідчить документ, який підготовлений на підставі даних Міністерства фінансів, Національного банку України та Державної податкової служби, левова частка коштів – близько 3-3,5 млрд дол. – була виведена з країни через схеми з використанням цінних паперів.
Розгляд законопроекту №11285, поданого на розгляд парламенту урядом, заплановано на вівторок, 16 жовтня. Основною метою документа є перекриття схем ухилення від сплати податків при операціях з цінними паперами. Законопроект передбачає введення акцизів на операції з цінними паперами в Україні, за ставкою 3% для позабіржових угод з цінними паперами, за ставкою – 0,1% для позабіржових угод з паперами, включеними до біржового реєстру. Операції з ЦП на 10 українських біржах передбачається звільнити від сплати акцизного збору повністю.
Біржові операції з похідними фінансовими інструментами передбачається зробити безкоштовними, а позабіржові – супроводжувати сплатою п’яти неоподатковуваних мінімумів (85 грн). Нововведення повинні дозволити ДПСУ ефективніше адмініструвати угоди на ринку ЦП, припиняючи ті з них, які використовуються для мінімізації оподаткування та виведення коштів за кордон.
За допомогою «фондового акцизу» Мінфін та ДПСУ розраховують залучити додатково близько 60 млрд. грн. до бюджету, оцінюючи обсяги позабіржового ринку з ЦП в 2 трлн грн щорічно (при цьому обсяги сплати податку на прибуток з цих операцій в 2011 р. склали 152 млн грн).
За даними опублікованого в кінці минулого року дослідження Світового фінансового співтовариства (Global Financial Integrity – організація, що базується у Вашингтоні, вона оголосила своєю місією боротьбу з тіньовим відпливом капіталу), за десятиліття – з 1998-го по 2008-й включно – з України нелегальним шляхом було виведено 95,8 млрд дол.
За розрахунками експертів Національного інституту стратегічних досліджень в 2000-2008 роках тіньовий відтік капіталу з України склав 82 млрд дол.
Згідно з результатами дослідження, проведеного на замовлення неурядової організації Tax Justice Network (створена в 2003 році з ініціативи парламенту Великобританії для боротьби з ухиленнями від сплати податків), Україна входить до першої двадцятки країн, резиденти якої накопичили найбільші офшорні капітали. Їх оціночна сума становить 167 млрд дол.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас