Кредитори посварилися: Німеччина розкритикувала пропозицію МВФ дати Греції 2 роки відстрочки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитори посварилися: Німеччина розкритикувала пропозицію МВФ дати Греції 2 роки відстрочки

Кредит&Депозит
643
Кредитори Греції розійшлися в думках з приводу її порятунку: Німеччина жорстко критикує позицію МВФ, який просить для Афін відстрочки у досягненні цільових показників економії. Відстрочка може коштувати кредиторам додаткових 20 млрд євро, але через жорсткі скорочення бюджету економічна ситуація в Греції стрімко погіршується.
Дві найважливіші сили, що беруть участь в “порятунку” Греції, не можуть знайти спільного підходу у вирішенні проблеми.
МВФ в четвер запропонував дати країні додаткові два роки для досягнення поставлених перед країною цільових показників бюджету. Єврозона, за словами директора фонду Крістін Лагард, не повинна сліпо наполягати на скороченні дефіциту бюджету до запланованих рівнів, якщо темпи зростання економіки значно знижуються.
Політичне та соціальне напруження в Греції, на думку голови МВФ, досягли критичної точки, і тепер будь-який додатковий тиск на бюджет може знищити всі шанси на відновлення зростання.
“З урахуванням обставин, що склалися, буде краще дати трохи більше часу, – заявила Лагард напередодні на прес-конференції в Токіо, де проходить засідання МВФ і Світового банку. – Це те, чого ми просили для Португалії, те, чого просили для Іспанії і зараз ми просимо для Греції, якій, як я вже говорила, необхідні додаткові два роки, щоб вона могла провести схвалену консолідацію бюджету”.
МВФ запропонував дозволити Греції довести дефіцит бюджету до 3% ВВП не до 2014 року, а до 2016 року. При цьому, за даними деяких офіційних осіб, кредиторам потрібно додатково виділити Греції 20 млрд євро.
Лагард додала, що ефект від жорсткого урізування витрат був би вищим, якби країни проводили б цю політику одночасно.
Слова голови МВФ стали відповіддю на прохання прем’єр-міністра Греції Антоніса Самараса, який минулого тижня запропонував переглянути умови кредитування Афін. Країна, за його словами, не протримається до грудня без нового траншу від кредиторів: “До кінця листопада. Потім скарбниця спорожніє”. Самарас запропонував Європейському центробанку пом’якшити умови вкладень в грецькі борги, наприклад, знизивши відсоткові ставки за грецькими боргами “або схваливши реструктуризацію, коли закінчиться термін обігу цих бондів”. “Я також можу запропонувати провести рекапіталізацію грецьких банків, так, як це передбачається для Іспанії, щоб вона не вважалася державним боргом, а проводилася безпосередньо через Європейський механізм стабільності. Це було б значним полегшенням”, – сказав Самарас.
Але позиція Лагард піддалася жорсткій критиці з боку міністра фінансів Німеччини Вольфганга Шойбле. Крістін Лагард суперечить сама собі, вважає він, оскільки МВФ “знову і знову” повторював, що високий рівень держборгу загрожує зростанню економіки. “Коли є мета в середньостроковій перспективі і хтось починає рухатися в протилежному їй напрямку, це не сприяє зростанню довіри”, – заявив він, цитата за Financial Times.
“Якщо йти на вершину високої гори і раптом розвернутися і почати спускатися вниз, то підніматися потім доведеться ще вище”, – проілюстрував Шойбле.
Розгромна напередодні статистика показала, що в липні Греція вийшла на перше місце в єврозоні за рівнем безробіття. У липні воно становило 25,1%, що вдвічі вище від середнього рівня по зоні євро, і навіть вище, ніж в Іспанії, що лідирувала раніше за цим показником, (24,6%). МВФ прогнозує, що в 2013 році безробіття складе 24,7%.
Держборг, за прогнозами уряду Греції, зросте до 179,3% ВВП в 2013 році. Греція зобов’язалася скоротити його до 120% ВВП до 2020 року. Але на тлі падіння ВВП зробити це ще складніше. ВВП Греції в 2012 році, за прогнозом МВФ, скоротиться на 6,5% в 2012 році і на 3,8% в 2012 році.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас