Українські банки змушують клієнтів самостійно шукати валюту для депозитів і кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки змушують клієнтів самостійно шукати валюту для депозитів і кредитів

Кредит&Депозит
8368
Деякі фінансові установи змушують клієнтів самостійно шукати валюту для розміщення доларових депозитів або погашення кредитів. Зокрема, УкрСиббанк відмовляється приймати гривні для конвертації і подальшого зарахування на депозитні рахунки в доларах.
У свою чергу, ПриватБанк не приймає гривні в рахунок погашення валютних кредитів. “Питаю, що мені робити. Приніс гривні для погашення валютного кредиту, а їх відмовляються приймати в рахунок погашення. Відповідь мене шокувала: “Та йдіть на вулицю, поміняйте десь в обмінному пункті і приходьте з доларами”, – пише в “Народному рейтингу” клієнт фінустанови під ніком rav.
На думку Олександра Охріменка, президента Українського аналітичного центру, низка банків дуже загралися валютними свопами. З одного боку, вони за рахунок депозитів скупили великі обсяги валюти та уклали договори своп з іншими банками. З іншого боку, частину валюти розмістили за зустрічними гривневими договорами з іншими фінустановами. У результаті всіх цих операцій банки отримали і продовжують отримувати хороший дохід. У той же час частка валюти, куплена ними для власних потреб, вже практично становить 5% від їх капіталу. Це ліміт, який вони не мають права перевищувати.
“Як результат, купівля цими банками валюти для продажу населенню вже неможлива. Вони повинні продавати валюту зі своїх запасів. Але не хочуть, так як валютний ажіотаж дає їм можливість дуже добре заробляти на валютних свопах. Тому-то цим банкам вигідніше, щоб фізичні особи шукали валюту в іншому місці для погашення їх же валютних кредитів. Бізнес є бізнес”, – говорить Охріменко.
Як зазначив незалежний фінансовий експерт Ігор Шевченко, причина ситуації, що склалася, банальна: у банків відсутнє реальне джерело купівлі валюти. “Щоб продати валюту, її потрібно мати, хоча б у вигляді безготівки. Однак після того, як НБУ прикрив лавочку безконтрольного скуповування валюти на міжбанку, цілком справедливо надававши по руках тим, хто особливо відзначився, банки просто не мають можливості задовольняти попит”, – підкреслив він.
“Я ще можу зрозуміти ситуацію, коли немає можливості сконвертувати гривневий депозит у валюту. Можливо, тут є деяка хитрість: валюту купити ніде, тому або залишай гривню на депозиті, або неси її під матрац. Але ситуація з неможливістю купити валюту під погашення валютного кредиту – це щонайменше негарно! Безумовно, банк не зобов’язаний її продавати під такі операції, але і кидати клієнта в подібній ситуації – верх цинізму. Я не здивуюся, якщо дізнаюся, що саме такі банки будуть першими голосити, що у них збільшилася проблемна заборгованість за валютними кредитами”, – підсумував експерт.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас