Через 5 років в Україні не залишиться мобільних телефонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через 5 років в Україні не залишиться мобільних телефонів

4203
За даними мобільного оператора «Київстар», з початку року 640 тисяч його абонентів перейшли на смартфони. І тепер у мережі оператора вже 2,56 млн. «розумних» мобілок.
У «МТС-Україна», другого за абонбазою оператора України, виявилося ще більше абонентів зі смартфонами – близько майже 3 млн. Це на 1 млн. більше, ніж у минулому році.
iOS може наздогнати Android
Зростання кількості смартфонів в Україні відбувається в основному за рахунок пристроїв на операційних системах iOS і Android.
Як розповіли «Коментарям» у life:), два роки тому темпи зростання мобілок на Android були просто приголомшливими (+1639% за рік). Зараз вони стабілізувалися: з серпня 2011-го Android-пристроїв у мережі life:) стало на 326% більше. У мережі «Київстар» зараз 564 тисячі «андроїдів», «МТС» – 640 тисяч.
Мобільна операційна система від Apple поки не так популярна: 219 тисяч абонентів «Київстар» та 221 тисяча абонентів «МТС» користуються iPhone різних поколінь. При цьому кількість смартфонів Apple в Україні зростає однаковими темпами. За даними life:), в 2010-2011 році приріст склав 156%, в 2011/2012 – 115%.
«Українці все одно будуть віддавати перевагу пристроям на базі ОС Android, оскільки вони найбільше відповідають потребам за критеріями ціна-якість. Буде також зростати і кількість користувачів пристроїв iOS, основною перевагою яких є інноваційність і нестандартність, що буде викликати стабільний інтерес у аудиторії з високим рівнем доходу», – розповів «Коментарям» директор з маркетингу life:) Денис Захаренко.
Windows зістрибнула з комп’ютерів у мобілки
Спроби корпорації Microsoft привчити споживача до своєї мобільної ОС Windows Phone поки дають не найвищі результати. Ринкова частка Windows Phone на найбільших європейських ринках становить 5%, в США – близько 3%. Хоча навіть з такими показниками їй удалося обігнати Blackberry.
Українські успіхи мобільних ОС від Microsoft можна назвати видатними: частка Windows Phone/Mobile в мережах мобільників становить менше 4%. Хоча щороку їх кількість у кожного з операторів зростає на 1-5%.
Напередодні виходу черговий ОС – Windows Phone 8 – Microsoft зробила ставку на співпрацю з виробниками мобілок. Мобільна «операційка» буде представлена в кінці жовтня, але «для затравки» споживачам уже показали смартфони Nokia і HTC, що працюють з нею.
Дивним чином обидві презентації відбулися незадовго до початку офіційних продажів останньої моделі смартфона Apple. Мабуть, це була спроба «відрадити» споживачів від спонтанної купівлі iPhone 5 і попросити їх «трішечки почекати» виходу Windows Phone 8.
Нові Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 820, а також HTC WP 8x і HTC WP 8s зовні дуже схожі, оскільки у Microsoft свої вимоги до дизайну партнерських пристроїв. Але, судячи з усього, за задумом споживач повинен «купитися» не на дизайн або ім’я виробника, а на принади Windows Phone 8.
«Ми, як і раніше, робимо ставку на Android. Наші Windows-смартфони розраховані на іншу аудиторію; людей, які цілеспрямовано прийдуть в магазин за пристроєм на Windows Phone 8», – розповів кореспонденту «Коментарів» головний дизайнер HTC Скотт Кройл. Можливо, HTC стане винятком і дійсно знайде принципових фанатів Windows Phone. Але в Nokia, яка з 2011 року продає смартфони на Windows Phone 7, вже дійшли висновку, що флагмани краще поширювати через операторів.
В Україні мобільні оператори практично не субсидують смартфони. Але у кожного з них в арсеналі є бюджетні пристрої під власним брендом. Вони працюють, до речі, на базі Android.
Нові платформи поки не можуть прогнати «стареньку» Symbian
Скільки б не пророкували «андроїдам» швидке захоплення ринку, це навряд чи відбудеться днями. Принаймні, в Україні «осі» від Google належить спочатку обігнати спадщина Nokia – мобільну ОС Symbian.
За оцінками «Коментарів», зараз Symbian займає більше 50% українського ринку смартфонів. У мережі «МТС» працює 1,6 млн. Symbian-смартфонів, в мережі «Київстар» – 1,4 млн.
У life:) цифри не розкривають, але говорять про 30%-ве зростання Symbian в 2011 році. Швидше за все, воно було пов’язане з хорошими продажами смартфонів Nokia 5230 і 5800. Але за останній рік кількість Symbian-смартфонів в мережі оператора знизилася на 3% і ця тенденція продовжиться.
Найбільші шанси захопити частку Symbian в Україні, природно, є у Android. В першу чергу, через невиправдано високі ціни на «сірий» iPhone (він офіційно не представлений в Україні).
Як би не розподілилися частки мобільних пристроїв в Україні, ясно одне: якщо 30%-ві темпи зростання смартфонів в мережах операторів збережуться, то через 5 років в Україні їх буде близько 30 млн. «Таким чином, портативні гаджети (смартфони, планшети, ноутбуки) будуть генерувати до 90% світового мобільного трафіку, обсяг якого імовірно зросте до десяти екзабайт на місяць. Я думаю, що ця тенденція знайде відображення і на українському ринку мобільного зв’язку, принаймні, сьогодні ми спостерігаємо всі передумови до цього», – резюмує Денис Захаренко.
Вікторія Власенко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас