Меркель обіцяє допомогти Греції, але не грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель обіцяє допомогти Греції, але не грошима

390
Канцлер ФРН Ангела Меркель похвалила уряд Греції за заходи, що вживаються в боротьбі з кризою, і знову підтримала участь Греції в єврозоні. Прем’єр-міністр Греції Антоніс Самарас запевнив на підсумковій прес-конференції, що Греція має намір виконати взяті на себе зобов’язання і подолати кризу. «Я хочу, щоб Греція залишилася в єврозоні, – заявила Меркель журналістам. – Багато чого було зроблено, і багато ще треба зробити».
Поїздка Ангели Меркель до Греції не принесла відчутних результатів. Втім, вона була важливою і своєчасною, вважає оглядач Deutsche Welle Петер Штюцле: «Добре, що Ангела Меркель негайно прийняла запрошення, що днями надійшло від грецького прем’єр-міністра Антоніса Самараса. І це незважаючи на те, що цей самий Самарас зовсім недавно доводив канцлера ФРН до сказу». До недавнього часу він був лідером опозиції і саботував всі спроби економічних реформ, що вживали його попередники, зазначає оглядач.
Це перший візит Меркель до Греції з 2007 року. Близько року тому німецький канцлер говорила про можливий вихід Греції з євроблоку, нагадує The Wall Street Journal. І лише кілька місяців минуло з часу повторних парламентських виборів, за підсумками яких нарешті вдалося сформувати коаліційний кабінет. Питання міжнародної допомоги та дотримання зобов’язань перед Євросоюзом і МВФ були головним каменем спотикання у внутрішній політиці країни.
Для багатьох греків канцлер Німеччини Меркель асоціюється з тяготами жорстких заходів економії. Візит канцлера ФРН в Грецію супроводжувався багатотисячними акціями протесту. У центрі грецької столиці зібралися прихильники як лівих, так і правих сил, що покладають на Німеччину відповідальність за складну ситуацію, в якій опинилося грецьке населення.
За даними Euronews, в центрі Афін зібралися до 80 тисяч осіб – члени профспілок, студенти, прихильники опозиції. На площі Синтагма перед парламентом демонстранти скандували антинімецькі гасла, написи на плакатах свідчили: «Ні Четвертому рейху», «Вам тут не раді, імперіалісти – геть!», «ЄС і МВФ – геть».
Мирна спочатку маніфестація переросла в зіткнення з поліцією. Для розгону натовпу, що підійшов до будівлі парламенту, правоохоронці застосували сльозогінний газ. Не обійшлося і без рукоприкладства, передає Euronews. Демонстранти в свою чергу закидали поліцейських камінням, шматками мармуру і пляшками із запальною сумішшю. Демонстранти спалили два прапори зі свастикою і спробували прорватися через залізну загорожу через вулицю, що веде до резиденції прем’єра, але зазнали невдачі, повідомляє РИА «Новости». Напередодні візиту канцлера ФРН в Афінах були посилені заходи безпеки, для охорони порядку було задіяно 7000 поліцейських.
«Візит Ангели Меркель показує, що ми прориваємо міжнародну ізоляцію, яка була результатом і наших власних помилок. Політичний вплив і імідж країни залежать від її репутації. Весь світ бачить наші зусилля і боротьбу, спрямовані на те, щоб завершити цю неприємну для нашої країни ситуацію хоча б годиною раніше», – цитують інформагентства Самараса.
«Останнім часом реформи реалізуються успішно, але їх можна прискорити», – зауважила канцлер Німеччини. Найближчим часом «трійка» міжнародних кредиторів (Єврокомісія, МВФ, ЄЦБ) має встановити, чи виконала Греція умови для отримання наступного кредитного траншу в 31,5 млрд євро. І тільки після того як будуть представлені їхні рекомендації, Меркель разом з іншими главами держав і урядів країн ЄС повинна буде прийняти рішення про нові засоби допомоги Афінам, і в необхідності цього їй доведеться переконати свій парламент в Берліні, пояснює Deutsche Welle. Інспектори МВФ, ЄС і ЄЦБ повинні повернутися в Афіни на цьому тижні, пише The Wall Street Journal.
«Виконуйте своє завдання, і ми вас підтримаємо, – таким був основний посил (Берліна), – сказав в інтерв’ю The Wall Street Journal Ріккардо Барб’єрі, економіст Mizuho International. – Ще два місяці тому цього неможливо було б уявити. Я думаю, це означає, що якщо Греція наблизиться до дотримання вимог «трійки», Німеччина підтримає новий фінансовий пакет».
«Ми підтримаємо всі заходи, які необхідні для того, щоб забезпечити Греції доступ до фондів ЄС», – цитує Меркель РИА «Новости».
Напередодні на зустрічі міністрів фінансів євроблоку в Люксембурзі було оголошено про запуск Європейського стабілізаційного механізму. Першою його коштами скористається Іспанія.
ESM – наступник Європейського фонду фінансової стабільності, у віданні якого з 2010 року було 440 млрд євро. 12 вересня Конституційний суд Німеччини схвалив участь Берліна у фондах порятунку єврозони, тим самим гарантувавши майбутнє ESM.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас