Уряд скуповує долари у населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд скуповує долари у населення

11998
Ощадбанк 10 жовтня розпочинає реалізацію державних казначейських зобов’язань номіналом 500 доларів з дворічним терміном погашення. Прибутковість облігацій складає 9,2% річних зі сплатою відсотків кожні півроку. У міністерстві фінансів України запевняють, що пропозиція вигідна для українців, адже повернення коштів з відсотками гарантоване державою. «Це можливість заощадити кошти із одночасним запобіганням можливих втрат від інфляції», – йдеться у повідомленні мінфіну.
Фінансові аналітики підтверджують, що інструмент дійсно вигідний, адже таких відсоткових ставок за доларовими депозитами нині не пропонують комерційні банки. Однак водночас експерти певні, що ажіотажу щодо купівлі таких облігацій серед українців не буде. «Це цінні папери державні, а люди не довіряють державі, адже пам’ятають як їм не повернули гроші по облігаціях СРСР. Також населення не довіряє нинішній владі», – вважає гендиректор Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий.
Хто купуватиме?
За словами фінансового аналітика, керуючого партнера інвестиційної компанії “Капітал Таймс” Еріка Наймана, для більшості українців ці облігації є «простим папірцем», який зберігати вдома небезпечно, на банківський депозит не покладеш, а орендувати банківську скриньку – надто дорого. «Тож ці облігації здебільшого куплять народні депутати та самі чиновники. Для простих громадян цей фінансовий інструмент надто складний», – прокоментував Deutsche Welle Ерік Найман. Аналітики вважають, що також валютні облігації можуть скупити іноземні громадяни, які знаються на фінансових операціях.
Банкіри ж впевнені, що конкурувати з банківськими депозитами валютні облігації не зможуть, адже це перевірений і звичний інструмент для населення. «Відтоку депозитів ми не прогнозуємо, але, можливо, хтось таки й забере з банку гроші», – сказав в інтерв’ю Deutsche Welle голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Той факт, що український уряд випускає облігації не в національній валюті, а у доларах свідчить про те, що самі можновладці сумніваються у стабільності гривні, вважають у Асоціації українських банків.
Брак грошей змушує шукати альтернативу
Натомість з наближенням виборів цей факт там не пов’язують. «Україні потрібна валюта, щоб звести кінці з кінцями. Бо ж МВФ грошей не дає, то вирішили позичити у населення», – переконаний Сугоняко. Попри запевнення урядовців, що через облігації вони хочуть повернути в економіку «сховані у подушках» долари населення, банкіри констатують, що деклароване не зовсім відповідає реальним намірам уряду. «За нашими оцінками реально вільно люди зберігають вдома 10-30 мільярдів доларів», – наголошує Олександр Сугоняко.
Натомість казначейських облігацій уряд хоче продати лише на 200 мільйонів доларів. Аналітики зазначають, що уряду нині не вистачає частини суми, аби розрахуватися з боргами перед Міжнародним валютним фондом. «До кінця року Україні потрібно заплатити МВФ 1,5 мільярда доларів, а наступного року 6 мільярдів доларів. Можна виставити щось на приватизацію, але, ймовірно, підуть іншим шляхом», – каже фінансовий аналітик Ерік Найман.
Лілія Гришко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас