Безконечна фіскальна консолідація вбиває Грецію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безконечна фіскальна консолідація вбиває Грецію

Фондовий ринок
1095
Настав час, коли політики, спочатку призначені для порятунку Єврозони від боргової кризи, завдають їй більшої шкоди, ніж безпосередньо проблеми. Греки вже відчувають це повною мірою, скоро до них приєднаються і іспанці.
Трійка, до складу якої входить Міжнародний валютний фонд, Європейська комісія та Європейський центральний банк, вимагає, щоб Греція посилила весь комплекс посилюючих заходів у 2013 році, тому що, згідно з прогнозами, їй ніяк не вдасться досягти цільових рівнів скорочення номінального дефіциту. Грецький уряд прогнозує скорочення валового внутрішнього продукту «всього лише» на 3.8%, але Трійка вважає, що масштаби падіння будуть солідніші, можливо, в районі 5%, про це пише грецька газета Kathimerini.
Це означає, що Греція не досягне цільових рівнів по первинному профіциту (профіциту після виплати відсотків по боргах) у наступному році. Чому ж ВВП в Греції падає так швидко, всупереч зробленим раніше офіційними прогнозами і заявам? Світова економіка слабка, що ускладнює становище Греції. Але не це головне. Економіка країни з року в рік втрачає по п’ять відсотків ВВП в першу чергу тому, що невпинно женеться за цільовим рівнем номінального дефіциту.
Якщо він не досягнутий, вводяться нові посилюючі заходи, які призводять до чергового скорочення економіки і, відповідно, чергової невдалої спроби досягти мети. Іншими словами, трійка вимагає від країни політичних дій, які погіршать стан грецької економіки і співвідношення боргу і ВВП, і так до нескінченності по замкнутому колу.
В Іспанії ще не все так погано, але країна рухається в тому ж напрямку. Луїс Марія Лінде, голова банку Іспанії, минулого тижня, виступаючи перед бюджетним комітетом у Конгресі депутатів, заявив, що Іспанія ризикує не досягти своїх цілей щодо дефіцитів. Він рекомендував уряду вжити нових заходів фіскальної консолідації, щоб усунути ризиків. Ніхто, включаючи, мабуть, самого Лінде, не вірить оптимістичними прогнозами іспанського уряду, згідно з якими в наступному році ВВП країни скоротиться на 0.5%, тому ймовірність значного зростання дефіциту в 2013 році дорівнює практично 100%. В Іспанії формується та ж динаміка, що і в Греції: політики женуться за номінальними цілями, нагромаджують одну програму фіскального посилення на іншу, і, в результаті, зазнають однієї нищівної поразки за іншою. МВФ, як член трійки в Греції, підтримує цей провальний підхід. Навіть не віриться, що це той же самий МВФ, який у своєму останньому економічному прогнозі дав дуже глибокий і осмислений аналіз минулих боргових криз. Він дійшов висновку, що програми скорочення дефіцитів можуть працювати тільки при дотриманні певних умов, і їх не можна виконувати бездумно, сліпо. «Головний висновок полягає в тому, що спроби фіскальної консолідації повинні супроводжуватися заходами, спрямованими на підтримку зростання: необхідно вирішити структурні проблеми і забезпечити максимально стимулюючі монетарні умови», – йшлося у звіті.
Тож якими мають бути структурні та монетарні умови? Іспанські уряди, одне за одним, оголошували про різні структурні реформи, які в основному не мають стосунку до кризи. Найбільш потрібна і актуальна реформа – закриття збиткових ощадних банків та консолідація всього сектора – не проводиться з політичних мотивів. Пам’ятається, Луїс де Гіндос, міністр фінансів Іспанії, заявив, що не дозволить закрити жоден іспанський банк – незважаючи на очевидну неплатоспроможність всього банківського сектора країни. МВФ згадує стимулюючі монетарні політики. З одного боку, можна подумати, що ця умова більш-менш виконується. Офіційна короткострокова процентна ставка ЄЦБ знаходиться на мінімумі. Банківський сектор має доступ до необмеженої ліквідності. Європейський ЦБ, можливо, скоро почне скуповувати державні облігації країни. Але з іншого боку, монетарні умови в Іспанії стимулюючими ніяк не назвеш: реальні процентні ставки для приватного і державного секторів успішно заганяють іспанську економіку в депресію.
Таким чином, Іспанія не виконує жодної умови, які, на думку МВФ, необхідні для успішного скорочення боргу. Якщо політика в країні не зміниться радикальним чином, Іспанія піде по стопах Греції. Європейські політики чіпляються за примарну надію, що подальше відновлення усуне всі проблеми. Вони хронічно недооцінюють наслідки фіскальної консолідації для економічного зростання, особливо в тому випадку, якщо інші країни регіону дотримуються аналогічних політик. МВФ наводить приклади країн, яким вдалося успішно поєднувати скорочення боргу з економічним зростанням. Але Греція та Іспанія не входять до числа цих щасливчиків. Політики цих країн ставлять під питання можливість їх виживання в Єврозоні. Я не передбачаю їх неминучий вихід з валютного союзу. Це лише питання політичного вибору.
Вольфганг Мюнхау
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас