Україна повинна обрати Євросоюз, а не Митний Союз - Тигипко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна повинна обрати Євросоюз, а не Митний Союз - Тигипко

Енергетика
4453
При виборі між Митним союзом Росії, Білорусі і Казахстану та Європейським Союзом Україна повинна обрати Євросоюз. Про це сказав віце-прем’єр-міністр України, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко в інтерв’ю Голосу Америки. Коментуючи останню пропозицію Росії про дешевий газ для України в обмін на її приєднання до Митного союзу, урядовець висловився проти прийняття такої пропозиції.
«Якщо робити вибір для України, то ми повинні орієнтуватися на Європейський Союз. Ми європейська країна, і ми повинні добре розуміти, що в Європі кращі стандарти і демократії, і ринкової економіки. Та й ринок у п’ять разів більший, ніж у тих же, скажімо, країн СНД», – сказав Тігіпко.
Політик наголосив: європейський вибір залишається головним для України, попри нинішнє замороження євроінтеграції, спричинене політичною ситуацією в країні.
«Безумовно, зараз на тлі цих внутрішніх політичних проблем ми маємо певне розчарування. Та й ті труднощі, які переживає зараз Європейський Союз, не налаштовують сьогодні українців так сильно мріяти про ЄС, як це було раніше. Але все рівно це нічого не міняє. Треба рухатися до Європейського Союзу, і європейський вибір для нас головний», – підкреслив віце-прем’єр.
Про нову «газову» пропозицію Росії повідомив у вівторок прем’єр-міністр України Микола Азаров. За його словами, приєднання України до Митного союзу дало б можливість знизити ціну російського газу до $160 за тисячу кубів.
«Росія нам висуває умови: давайте приєднуйтесь до Митного союзу, і завтра у вас газ буде по 160 доларів», – сказав Азаров, спілкуючись з чиновниками в Одесі.
При цьому на думку Азарова, вступ України до Митного союзу загалом відповідав би національним інтересам. Як нагадав прем’єр, 40% міжнародного товарообігу України припадає саме на Росію, Білорусь і Казахстан. Водночас 30% українського товарообігу припадає на країни, що входять до Євросоюзу. З погляду Азарова, для України було б найкраще не вибирати «або – або», працюючи одночасно і з Митним союзом, і з ЄС.
Нагадаємо: сьогодні ціна російського газу для України становить $426 за тисячу кубометрів.
Нагадаємо також: приєднання України до Митного союзу, у разі якби таке сталося, перешкодило б створенню зони вільної торгівлі України з ЄС та поставило б хрест на її євроінтеграційних планах.
За матеріалами:
Голос Америки
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас