Чому в Україні долар різко не подорожчав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому в Україні долар різко не подорожчав

Валюта
15964
Більше місяця тому, на початку вересня 2012 року, на нашому валютному ринку відбулася подія, яку можна назвати «валютною панікою». Які тоді були цікаві коментарі читачів Finance.UA в новинах по темі…
chitatel ПОЧАЛОСЯ!
Cris – Якщо завтра НБУ не почне інтервенцію, то з урахуванням інфляційних очікувань, післязавтра може бути пізно…
Obval_Defoltovich – Це дуже тривожний сигнал, панове. Долара немає. Якщо його не продають, то на всі 100 впевнені, що завтра-післязавтра він буде коштувати набагато дорожче!
Angelo77 – Вкотре підтверджується, що чим більше вішають локшину про стабільність курсу, тим гірше він себе почуває.
А прогнози які тоді робили лихі. Курс впаде до 9 грн (Сергій Яременко, колишній заступник голови НБУ), курс долара буде 8,5-10 грн (Валерій Геєць, директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ), курс долара впаде до 9 грн (Станіслав Аржевітін, народний депутат, член Комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики).
Курс долара дійсно змінився. За даними сайту Finance.UA станом на 1 вересня 2012 року середній курс купівлі долара був 8,1225, а середній курс продажу 8,1495 грн. Станом на 28 вересня 2012 року, ці показники були 8,1344 і 8,1627 відповідно.
Чому панічні прогнози не справдилися
Прогнози, побудовані на емоціях, дуже рідко виправдовуються. Під час паніки дійсно потрібно мати сталеві нерви, а не піддаватися загальним панічним настроям. Тоді не буде різного роду хибних прогнозів.
Про це не прийнято говорити, але це факт, багато політиків, які йдуть на вибори, взяли собі на озброєння «лякати людей курсом». Їх можна зрозуміти – для політика дуже важливо, щоб його помітили і саме різного роду «страшні прогнози» часто читають і перечитують. Але такі прогнози мало стосуються економіки, це просто політика і тільки. Так само як і брендовий вислів «курс після виборів обвалиться». Чому після виборів, не після Нового року або після 1 квітня? Не зрозуміло.
Наш ринок явно перевантажений доларами. Ще на початку 2011 року загальна сума готівкової валюти, яка була в обігу в Україні, була на рівні 70 млрд. дол., тепер вже більше 80 млрд. дол. І бізнес і приватні особи явно перекупили валюту, і тому дуже хочуть продати за високим курсом. Тому найменше зростання курсу на кілька копійок діє на них як «стартовий пістолет на спортсменів». Тільки зростання, тільки паніка.
Простій людині буває складно розібратися в процесах, що відбуваються на міжбанківському валютному ринку. Не всі банкіри правильно інтерпретують купівлю-продаж валюти на міжбанку. Але простий погляд на події 4 вересня на міжбанківському валютному ринку дуже чітко показує, що п’ять банків (один банк недогледів) цілеспрямовано розхитують курс долара і тут немає ні макро-, ні мікроекономіки, тут просто спекулятивні ігри. Таке банки і раніше робили, і будуть в майбутньому робити. Це бізнес і тільки.
Вересень 2012 року – це не вересень 2008 року. Тоді НБУ фактично дав можливість валютним спекулянтам розгойдати курс. За підсумками вересня 2008 року НБУ здійснив валютні інтервенції на суму 150 млн. дол., як результат курс долара зріс з 4,7 до 5,1 грн. У вересні 2012 року НБУ витратив золотовалютних резервів на суму 746 млн. дол. і курс фактично встояв. Тому коли робиш панічні прогнози, враховуй, що і як робить НБУ.
Високі ціни на газ, дефіцит зовнішньої торгівлі, слабкий приплив інвестицій, платіжний баланс і так далі, і так далі. Можна скільки завгодно аналізувати українські макропоказники, але вони на те й макро, що діють глобально і повільно. І дуже часто на будь-який негативний фактор щодо макропоказників можна знайти позитивний фактор. Але ситуація від цього радикально не змінюється. У нас чотири роки постійно макропоказники незадовільні, але робити з цього висновок, що все завалиться, було б помилкою. Чекаємо нових прогнозів.
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас