Португалія отримає черговий транш допомоги від Єврогрупи в 800 розмірі млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія отримає черговий транш допомоги від Єврогрупи в 800 розмірі млн євро

Кредит&Депозит
144
Міністри фінансів країн єврозони схвалили надання Португалії чергового траншу міжнародних кредитів у розмірі 800 млн євро в рамках програми допомоги країні загальним обсягом 78 млрд євро, повідомляє агентство Bloomberg.
“Уряд Португалії переконав Єврогрупу у своїй рішучості досягти переглянутих орієнтирів бюджетних показників”, – йдеться в заяві Єврогрупи, поширеній за підсумками зустрічі в понеділок.
Таким чином, Португалії відкритий доступ до кредитів ЄС на суму 2 млрд євро і коштів Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі 1,5 млрд євро, які вона зможе отримати до кінця жовтня.
У вересні уряд Португалії переглянув за згодою Євросоюзу цільовий показник бюджетного дефіциту на 2012 рік до 5% ВВП з попередньо оголошених 4,5% ВВП. У 2010 році дефіцит бюджету країни склав 4,4% ВВП.
Орієнтир дефіциту бюджету країни на 2013 рік був переглянутий до 4,5% з 3%. Португалія розраховує скоротити дефіцит до 2,5% ВВП в 2014 році, привівши цей показник у відповідність до стандартів ЄС (не більше 3% ВВП).
Уряд Португалії, який очолює прем’єр-міністр Педру Пасуш Коелью, бореться зі зростаючим безробіттям в країні і рецесією, що триває третій рік.
Минулого тижня кабінет знову підвищив податки на заробітну плату службовців та інші доходи в рамках чергового раунду заходів бюджетної економії.
Єврогрупа підтвердила, що Португалія отримає додатковий час на скорочення бюджетного дефіциту, оскільки податкові доходи не виправдовують очікувань.
Міністри фінансів зазначили, що “активна підготовка португальського уряду до повернення на фінансові ринки в 2013 році отримала визнання”.
На початку цього місяця Португалія обміняла облігації з погашенням в 2013 році на більш довгі папери – з погашенням в 2015 році, що дозволить скоротити обсяг сплати боргів наступного року, коли країна знову планує вийти на міжнародні фінансові ринки.
Боргове агентство Португалії IGCP обміняло облігації загальним обсягом 3,76 млрд євро.
“Переговори щодо Португалії проходили в дуже позитивному ключі”, – заявив міністр фінансів Португалії Вітор Гаспар.
За його словами, Єврогрупа “зробила висновок про те, що виконання країною програми бюджетної економії йде за планом і нові орієнтири дефіциту бюджету є надійними”.
Єврокомісар з економічних і грошових питань Оллі Рен заявив у вівторок, що “повернення Португалії на ринки в 2013 році є реалістичною метою”.
“Необхідно було відновити стійкість державних фінансів в цій країні, оскільки економічні дисбаланси накопичувалися і ситуація погіршувалася”, – зазначив він.
У понеділок міністри фінансів єврозони та МВФ також обговорили процес виконання Грецією погодженої економічної програми, висловивши задоволення досягнутим прогресом.
При обговоренні ситуації в Іспанії не порушувалося питання про прийняття цією країною нових заходів бюджетної економії, заявив міністр фінансів Луїс де Гіндос.
“Дуже важливо для іспанського уряду продовжувати реалізацію програми реформ, скорочення бюджетного дефіциту, щоб зняти всі сумніви в майбутньому єврозони”, – зазначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас