Євросоюз схиляється до єдиного бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз схиляється до єдиного бюджету

Казна та Політика
467
Дебати з приводу ідеї створення єдиного бюджету для країн єврозони посилюються напередодні саміту ЄС наприкінці цього місяця. Голоси опозиції звучать менш упевнено, ніж очікувалося.
На приватній вечері послів декількох північних країн Європи, включаючи Великобританію, Данію, Нідерланди та Фінляндію, яка відбулася минулого тижня, присутні були здивовані, виявивши, що консенсус щодо цієї пропозиції Німеччини в значній мірі досягнуто.
“Я б не сказав, що була сильна підтримка, але було відчуття, що це ідея, яку варто вивчити більш детально”, – сказав один з дипломатів Reuters про перебіг дискусії.
Деталі і конкретні параметри єдиного бюджету поки залишаються неясними, пише в понеділок Financial Times Deutschland, спираючись на власні джерела.
Передбачається, що кошти загального бюджету 17 країн єврозони підуть на стимулювання економічного зростання в регіоні. Проте поки, за словами джерел, мова йде лише про 20 млрд євро на 2013 р., що являє собою лише 0,2% ВВП єврозони. При цьому загальноєвропейський бюджет на цей рік заплановано в розмірі 130 млрд євро.
Європейські лідери повинні обговорити питання єдиного бюджету єврозони на саміті в кінці наступного тижня (18-19 жовтня). Головна проблема – питання субсидій, пише FT Deutschland. Країни монетарного блоку могли б використовувати загальний бюджет для субсидій проблемним країнам, наприклад Іспанії, але такий переказ коштів буде порушувати законодавство ЄС.
Німеччина активно просуває ідею єдиного бюджету, і друга економіка єврозони, Франція, висловлює підтримку, а це задає значний імпульс втіленню ідеї. Більше того, прем’єр-міністр Великобританії, яка не входить до зони євро, також схвалює затію, про що заявив в інтерв’ю BBC у неділю.
“Прийде час, коли країнам Європи знадобляться два бюджети: один для своєї власної валюти, другий – більш широкий, – для того щоб допомагати іншим країнам”, – сказав Кемерон. Він зазначив, що не думає, що згоди з цього приводу буде досягнуто найближчим часом, але рано чи пізно Європа прийде до цього.
Хоча концептуально ідея єдиного бюджету для країн з єдиною валютою має сенс, це відразу ж порушить гострі питання про суверенітет, бюджетну дисципліну та довгострокові амбіції.
Задум Німеччині щодо того, як в деталях буде фінансуватися бюджет, як і ким управлятися, швидше за все, значно відрізняється від думки Португалії, Естонії, Франції або Італії.
Проте деякі загальні положення, наприклад про те, що бюджет може фінансуватися за рахунок надходжень від податку на фінансові операції (FTT), знаходять підтримку багатьох країн.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас