Газ не з РФ з'явиться в Україні до 2014 року - Міненерговугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ не з РФ з'явиться в Україні до 2014 року - Міненерговугілля

Енергетика
584
Міненерговугілля сподівається, що газ неросійського походження з’явиться на ринку України в кінці 2013 р. або в 2014 р. Про це заявив заступник голови департаменту нафтової, газової і нафтопереробної промисловості міністерства Костянтин Бородін.
“Ми сподіваємося в міністерстві, що питання конкуренції буде принципово вирішено або в кінці наступного року, коли, як ми сподіваємося, запрацює реверсивне постачання газу з Євросоюзу через Словаччину, або в 2014 р., коли буде завершено будівництво першої черги LNG-терміналу. Тоді на ринку України з’явиться газ неросійського походження, тоді можна буде говорити про реальну конкуренцію серед постачальників газу на український ринок, а не серед тих, хто перепродує російський газ”, – сказав Бородін.
За його словами, сьогодні конкуренція на газовому ринку України існує лише серед добувачів українського газу. “На жаль, конкуренція стосується того газу, який на сьогодні видобутий в Україні, але було б дивно, не лібералізуючи внутрішній ринок, розділивши “Нафтогаз” за сферами діяльності, запрошувати на внутрішній ринок іноземних постачальників, які єдині мають достатній ресурс газу, щоб створити конкуренцію”.
На думку директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, конкуренція серед добувачів українського газу стимулювалася в першу чергу його ціною. “Я не буду говорити про собівартість цієї продукції. Але вона однозначно є меншою, ніж 100 дол. за 1 тис. куб. м або навіть менше ніж 60 дол., а продають вони свою продукцію за ціною 500 дол. за 1 тис. куб . м. Це та ціна, яку створює НКРЕ і за якою “Нафтогаз” і інші трейдери реалізують газ промисловим споживачам”, – зазначив Марунич.
Він додав, що видобуток українського газу поки незначний. “Разом з усіма цими трейдерами видобувається 1,5 млрд куб. м газу, і вони, як правило, є заангажованими окремими фінансово-промисловими групами і частково обслуговують інтереси власників цих груп, але конкуренція тут дійсно є, і цей сегмент ринку може бути певним прообразом конкурентного ринку, який в будь-якому випадку створиться в Україні, тому що альтернативи цьому немає”, – сказав експерт.
При цьому старший юрист CMS Cameron Mckenna Віталій Радченко зазначає, що конкуренції на українському газовому ринку немає через те, що незалежні трейдери перебувають в невигідних умовах, оскільки “Нафтогаз” отримує пільгу на імпортний ПДВ на газ. Крім того, в Україні існує загороджувальне мито 35% на експорт газу. “Сьогодні в Україні право імпортувати газ мають лише дві компанії, тому необхідно внести відповідні зміни до постанови Кабінету міністрів. На жаль, є також проблеми з експортом газу. У нас в Україні загороджувальні мита на експорт газу 35%. Крім того, ще і ліцензування. Якщо існує проблема в конкуренції на ринку, компанія, яка добула газ, не зможе його експортувати, тому що це економічно невигідно”, – зазначив Радченко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас