Австрійський Erste Bank покидає Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Австрійський Erste Bank покидає Україну

6567
Як повідомило Forbes.ua джерело в Ерсте Банку, материнська компанія цієї великої фінустанови оголосила тендер на її продаж. «Банк розіслав відразу декільком покупцям комерційну пропозицію», – говорить джерело. За його словами, в числі потенційних покупців – власник Дельта Банку Микола Лагун, Альфа-Банк і ще один російський банк, який поки не представлений в Україні.
У самому Ерсте Банку офіційно заперечують факт проведення переговорів про продаж. «Поки остаточне рішення про подальшу бізнес-стратегію в Україні не було прийнято», – стверджує голова правління Ерсте Банку Павло Цетковський. Заперечує він і проведення due diligence – передпродажної перевірки активів покупцем. Як правило, в таких ситуаціях сторони процесу підписують договір про нерозголошення.
Дочка на виданні
Але в банку не приховують, що в принципі його акціонер – австрійська Erste Group – вже близько року вивчає ринок у пошуках покупців на українську “дочку”. Крім того, група, за словами Цетковського, «протягом кількох останніх місяців переоцінює свою діяльність на українському ринку». Останнім часом банк активно вів переговори про продаж частини кредитного портфеля, але покупця так і не знайшли. Банк розглядав і можливість співпраці з іншими фінустановами за різними партнерськими програмами. На думку учасників ринку, мережа банку не завантажена на 100%.
В Альфа-Банку, який називають одним з претендентів на поглинання Ерсте Банку, на питання Forbes.ua відповідають ухильно, але не заперечують, що ведуть переговори про купівлю австрійської «дочки». «Банк розглядає можливості неорганічного зростання і планує продовжувати переговори з низкою банків про придбання активів», – повідомили в прес-службі з посиланням на президента Альфа-Банку Олександра Луканова. Отримати коментар у Миколи Лагуна не вдалося.
На думку учасників ринку, третім потенційним покупцем Ерсте Банку може виступити Газпромбанк. Цей російський гігант уже кілька років шукає на українському ринку об’єкт для поглинання. «Можливо, і Ерсте Банк присилав Газпромбанку пропозицію брати участь у тендері на продаж», – припускає радник голови правління банку «Київ» Владислав Астапенко, який близько двох років консультує Газпромбанк щодо купівлі активів в Україні.
Суцільні збитки
Учасники ринку здивовані наміром Erste продати свою “дочку”, бо вважають, що австрійці в результаті угоди зазнають збитків. «Банки зараз продаються за 0,5-0,6 капіталу», – констатує керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман. За його словами, при оцінці ще треба враховувати і якість капіталу, який в підсумку доведеться дисконтувати. Наприклад, якщо не вся проблемна заборгованість врахована.
З Найманом згоден колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко: «Максимальна ціна – це номінал, мінімум – 0,5 капіталу». Савченко говорить, що зараз складно оцінювати ризики банку та інвестори починають переговори з найнижчих коефіцієнтів: «Формули вже практично не діють, все інтуїтивно відбувається. Попиту на банки немає. За копійку можуть купити».
Втеча іноземних банків стає тенденцією. Цього року український ринок покинув німецький Commerzbank, який продав великий банк «Форум» бізнесмену Вадиму Новинському. «У всіх банків у Європі є проблеми з капіталом і ліквідністю», – пояснює голова правління банку «Фінанси та Кредит» Володимир Хливнюк. Гроші потрібні прямо зараз. «Форум» продали з великим збитком, враховуючи витрати на його купівлю і розвиток.
У тому, що продаж банку в Україні для Erste Group виявиться збитковою, не сумнівається і головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран. «Банк доведеться продати за безцінь, бо дорого його ніхто не купить», – упевнений аналітик.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас