Ринок роздрібного кредитування перенасичений - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок роздрібного кредитування перенасичений - експерти

Кредит&Депозит
3110
У 2012 році ринок роздрібного кредитування показав нові тенденції. Так, за словами генерального директора КредитМаркет Ігоря Дурицького, зараз основну масу позичальників складає середній клас і трохи нижче, які беруть короткі беззаставні споживчі кредити, тоді як у 2008 році основну масу нових позичальників становили середні- і вище забезпечені, які отримують кредити на купівлю авто та нерухомості.
Яка поточна ситуація на ринку роздрібного кредитування і які перспективи розвитку – в оцінках профільних експертів.
Структура ринку
За словами генерального директора КредитМаркет Ігоря Дурицького, до осені 2008 року ринок роздрібного кредитування продемонстрував річне зростання портфеля на 68,4% – до 238,62 млрд. грн.
До кінця літа – початку осені 2012 року ринок роздрібного кредитування продемонстрував річне зниження портфеля на 9,0% – до 189,69 млрд. грн.
“Структура ринку змінюється в бік коротких кредитів. В основному це кредити на побутову техніку та інше. Автокредити та іпотека поступилися місцем драйвера ринку беззаставним кредитам готівкою і на купівлю побутової техніки. Навіть ті невеликі обсяги – це в основному зусилля, пов’язані з державною іпотекою. І наші оцінки показують, що перспективи різких змін цього сегмента ринку немає. З’явилася розстрочка, яку спонсорують забудовники – альтернатива іпотеці (до 60% продажів у деяких гравців йде через неї). З’явилося багато спонсорованих виробниками програм в автокредитуванні і автолізингу”, – зазначив він.
З точки зору змін у валютній структурі ринку, Дурицький зазначив, що відбувається органічне вимивання валютних кредитів – реструктуризація зі зміною валюти практично не йде.
До осені 2008 року частка кредитів у гривні становила 34,4% від загального кредитного портфеля фізосіб. До кінця літа 2012 року частка кредитів у гривні становила 48,2% від загального кредитного портфеля.
У 2008 році основну масу нових позичальників становили середні- і вище забезпечені, які отримують кредити на купівлю авто та нерухомості. У 2012 році це вже середній клас і трохи нижче, і це вже короткі беззаставні споживчі кредити. Прибраний валютний ризик, але ростуть питання щодо фінансової грамотності користувачів таких коротких кредитів, які беруть 3-4 такі кредити, і їм стає їх важко обслуговувати.
В цілому, зазначив Дурицький, існує ефект “кредитних ножиць”.
“З одного боку, є дефіцит ресурсів на ринку, тобто ресурси стають дорогими. І якість людей, які хочуть брати ці кредити, з точки зору можливості їх обслуговувати знижується. І спрацьовують такі “ножиці”, коли, з одного боку, ресурси дорогі, ризики високі, і виходять більш високі ціни. А чим вищі ціни, тим гірша ситуація з обслуговуванням таких кредитів”, – зазначив експерт.
Портрет позичальника
Директор з розвитку Міжнародного Бюро Кредитних Історій (МБКІ) Андрій Камінський повідомив, що за виданими рік тому кредитами частка поганих позик становить близько 5,4% за кредитами з періодичними платежами і близько 10,33% за кредитними картками. 57% людей, які мають прострочення, мають її в розмірі до 1000 грн. У той же час основні обсяги прострочення зосереджені в сегментах більше 10 тисяч грн.
За оцінками МБКІ з січня по серпень 2012 року кількість запитів в бюро кредитних історій з боку кредитуючих організацій зросла майже вдвічі – це свідчить про бум на ринку беззаставного кредитування, про яке згадував Дурицький.
При цьому чистий ліміт кредитування становив до кінця літа 2012 року близько 6500 грн. Вікова категорія, що найбільш часто кредитується – 25-30 років. В цілому, з віком популярність (або необхідність) кредитування падає.
За минулий рік частка неякісних претендентів в загальному потоці тих, хто звертається за кредитами, зросла в 3-5 разів залежно від категорії. Приблизно в стільки ж разів упала частка високоякісних позичальників.
“Хороші позичальники за нашою статистикою є, але, схоже, вони не хочуть зараз користуватися послугами банків. Одна з причин – дуже дорогі кредити, процентні ставки дуже високі, і, мабуть, це їх відштовхує. Можливо, банки не можуть пропонувати такі продукти, які б могли зацікавити хороших позичальників”, – зазначив Камінський.
Підсумки і прогнози 2012 року
В першу чергу як позитив-2012 року Дурицький відзначив відсутність зростання і зниження валютних ризиків для населення (немає нових валютних кредитів), скорочення термінів виданих кредитів (люди беруть більш дорогі продукти, але у них є можливість такі кредити швидко обслуговувати). Також позитивом є те, що багато банків врахували помилки 2008-2009 рр., що позначається на поліпшенні якості ризик-менеджменту.
Серед негативів Дурицький назвав такі фактори, як погіршення якості вхідного клієнтського потоку, збільшення частки беззаставних кредитів, а також надмірне кредитування низько- та середньозабезпечених позичальників.
“Ситуація розвивається в цьому році так, що ринок був перенасичений, вже є певна надмірність ринку. Дуже багато гравців, багато охочих запропонувати такі продукти через, що багато інших класичних сегментів ринку “зачинили” своє кредитування, тому що не можуть собі дозволити витрачати так багато ресурсів. Ну, і через дорожнечу ресурсу знижується якість клієнтської бази”, – зазначив експерт.
У висновку Дурицький зазначив, що якщо кредитуючі організації не зроблять попереджувальних заходів, неминучі погіршення якості кредитного портфеля і, як наслідок – зростання відрахувань у резерви. Можлива також поява тих, хто «обпікся». Вони можуть піти з ринку. Деякі гравці можуть призупинити агресивне «накачування» клієнтської бази.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас