Ставка КНДР за транзит російського газу втричі вища від європейської — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставка КНДР за транзит російського газу втричі вища від європейської

Енергетика
612
Північна Корея під час переговорів з Росією про будівництво газопроводу до Південної Кореї через північнокорейську територію попросила у Москви ставку за транзит палива, яка в два-три рази перевищує міжнародні тарифи. Про це пише в номері від 4 жовтня газета “Чосон ільбо” з посиланням на неназвані джерела в уряді Південної Кореї.
За даними видання, Пхеньян попросив Москву платити 300-500 мільйонів доларів на рік за транзит газу. Для порівняння, виходячи зі ставки транзиту з Росії до Європи через Україну (два долари за перекачування тисячі кубометрів палива на кожний кілометр трубопроводу), очікувана плата за доставку газу з російського Далекого Сходу до Південної Кореї становить близько 150 мільйонів доларів на рік.
Джерело газети додало, що поки повномасштабних переговорів сторони не проводили. Дії КНДР співрозмовник розцінив як спробу отримати перевагу на майбутніх зустрічах.
В кінці минулого року повпред президента Росії в Далекосхідному федеральному окрузі Віктор Ішаєв оцінив потенційні доходи КНДР від транзиту газу в Південну Корею приблизно на рівні 100 мільйонів доларів. Тоді ж він відзначив, що “для країни, яка виробляє за рік всього лише валовий продукт на 10 мільярдів, це великі кошти”.
Передбачається, що загальна довжина газопроводу до Південної Кореї через Північну перевищить 1100 кілометрів. Північнокорейська ділянка труби повинна скласти близько 700 кілометрів. Потужність майбутнього газопроводу оцінюється приблизно в 20 мільярдів кубометрів палива на рік.
Росія почала переговори з КНДР про будівництво газопроводу через територію країни до Південної Кореї у вересні 2011 року. Тоді ж “Газпром” і південнокорейська Korea Gas Corporation підписали дорожню карту щодо даного проекту.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас