Клієнти проблемного банку отримають свій внесок через 7 днів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клієнти проблемного банку отримають свій внесок через 7 днів

Валюта
6926
З введенням в дію Закону “Про систему гарантування внесків фізичних осіб” зникає поняття мораторію на внески в проблемному банку. За новою системою вкладник отримає його через 7 днів
Це підкреслив директор-розпорядник Фонду гарантування внесків фізичних осіб Андрій Оленчик на засіданні фінансового прес-клубу.
“Зникає поняття мораторію на вклади фізичних осіб у принципі. За новою системою вкладник отримає його через 7 днів, з моменту неможливості доступу до внеску”, – сказав А.Оленчик.
За його словами, якщо проблемний банк, переданий Фонду гарантування внесків, знаходиться на стадії дії тимчасової адміністрації (3 місяці, в окремих випадках 6 місяців), то банк отримує позику від фонду для розрахунків із вкладниками. На другому етапі – процесі ліквідації банку – виплати здійснюються через банки-агенти.
Високий рівень захисту забезпечується не тільки вкладникам, але і позичальникам та іншим кредиторам. Ще на стадії дії тимчасової адміністрації фонд розробляє план врегулювання і передає активи і зобов’язання в інші банки, для забезпечення мінімальних виплат з боку фонду.
Як повідомлялося, за законом, сума покриття внеску збільшилася з 150 тис. грн до 200 тис. грн. Рада фонду може тільки збільшити цю суму і не має права зменшувати. Для фонду ніяких додаткових ризиків немає, зазначив А.Оленчик, оскільки забезпечується покриття 99% внесків.
На сьогоднішній день фонд акумулював більше 6 млрд грн, що становить 3,2% від суми депозитів. Згідно зі стандартами ЄС, цей показник дорівнює 2%. Фонд має тільки оперативний резерв, щоб не відволікати кошти з ринку. У разі потреби більших сум, НБУ та уряд нададуть кредити.
А.Оленчик зазначив, що фонд діє вже 14 років. За цей час він виплатив близько 4,3 млрд грн відшкодувань, з них 3,3 млрд грн припало на кризові 2009-2010 роки.
На сьогоднішній день фонд забезпечений нормативно-правовою базою і готовий виконувати збільшені повноваження. Проведено перезавантаження системи оплати праці, корпоративної культури, розширено штат працівників. НБУ є стратегічним партнером фонду, і сторони будуть спільно здійснювати нагляд. Таким чином, пересічний український вкладник не повинен турбуватися про свій внесок, що збільшить довіру до банківської системи, наголосив А.Оленчик.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас