Кожен сотий український призовник змінює рушницю на мітлу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кожен сотий український призовник змінює рушницю на мітлу

1519
В Україні стартував осінній призов до армії. Цього разу у війська відправлять служити 19 тис. юнаків – це майже на 8 осіб менше, ніж минулої осені. А кілька десятків хлопців напередодні призову традиційно написали заяви у військкомати, що служити в звичайній армії і тримати в руках зброю їм не дозволяють релігійні переконання. Якщо спецкомісія, до складу якої входять чиновники міськради та військові, дає добро, хлопці відправляються на півтора року мести вулиці, служити в хоспіси, тролейбусні депо, притулки для престарілих, водоканали і навіть зоопарки.
Але, як розповіли нам в таких комісіях, не всі охочі насправді виявляються тими, за кого себе видають – хлопці “спотикаються”, коли їх просять процитувати уривок з Біблії, або не можуть зібрати всіх потрібних документів. “Минулого року був випадок, коли комісія відмовила призовнику в альтернативній службі, він не зміг нас переконати, – розповіла нам член миколаївської комісії Олена Ніколаєва. – До речі, одне з питань, яке ми задаємо призовнику, який стверджує, що не може брати в руки зброю, як він вчинить, якщо на його очах будуть вбивати дитину чи його маму. Віруючі хлопці в такому разі говорять, що будуть захищати їх своїм тілом”.
У Мінсоцполітики, яке курирує цю сферу, нам розповіли, що з 1992 року, коли набрав чинності Закон “Про альтернативну службу”, її пройшли близько 17 тисяч юнаків. “У середньому за призов скеровувалось 500-700 осіб, але з 2001 року кількість таких призовників стала знижуватися через демографічну ситуацію в країні. У 2011 році на таку службу було направлено 494 людини, а навесні 2012 року – 185 юнаків. Найбільше “релігійних” призовників – у Волинській і Чернівецькій областях”, – повідомила нам прес-служба Мінсоцполітики. У відомстві кажуть, що найбільше хлопців задіяні в охороні навколишнього середовища, у сфері соцдопомоги та сільському господарстві.
БОЯТЬСЯ ГОРОСКОПІВ, НЕ КРАДУТЬ І НЕ П’ЮТЬ
На підприємствах, де служать альтернативники, нам розповіли, що віруючі хлопці, хоча і бувають надокучливими зі своїми розповідями про високі матерії, але у них є головний плюс – вони не прогулюють роботу через п’янки, не крадуть, а також багатьом віра забороняє обманювати начальство навіть у дрібницях. “Хіба що один з них якось заявив на початку своєї служби, що йому Бог забороняє працювати по суботах. Але він це сказав якось по-хорошому, культурно, тому пішли йому назустріч і зробили графік зручним. Зарплата їм платиться невелика, а від роботи вони зазвичай не ухиляються”, – розповіли “Сьогодні” працівники одного з АТП Харківської області.
“А наш працівник, він начебто свідок Єгови, здивував тим, що геть відмовлявся працювати з макетами для календарів, на яких ми хотіли друкувати новорічний гороскоп, – говорить в.о. керівника одного з невеликих комунальних видавництв в Донецькій області. – Я подумав, що хлопець викидає коники, але хтось підказав, що їм дійсно віра забороняє і читати гороскопи, і працювати з ними в будь-якому вигляді. Вважають це бісовщиною. А ще постійно в робочий час цей наш працівник сидів і складав у своєму зошиті якісь плани. Це у нього займало багато часу, потім виявилося, що він схематично малював квартали міста, які йому потрібно було пройти, щоб загітувати в свою церкву якомога більше людей”.
Директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчій говорить, що від тих його підлеглих, які працюють з альтернативниками, нарікань практично ніколи не чув. “Якби проблеми з’явилися, то я б про це знав”, – сказав нам Топчій.
СВІТ: ПРАЦЮЮТЬ ВОЖАТИМИ І В МУЗЕЯХ
Першою країною в світі, яка визнала право відмовників за переконаннями, стала Австралія. Тепер альтернативна служба передбачена в багатьох державах: в Болгарії, Угорщині, Німеччині, США, Данії, Португалії, Іспанії, Ізраїлі, Польщі, Румунії, Киргизії. Дуже погано з альтернативниками в Греції – там формально право на відмову є, але фактично майже всіх відправляють-таки на військову службу. У результаті її супротивники навіть переховуються в інших країнах від законодавства, яке передбачає тюремний термін
за ухилення.
Працюють відмовники здебільшого в соціальній сфері. До прикладу, в США служба триває два роки, хоча за ефективність роботи її можуть скоротити і до півроку. Перевага при виборі місця служби віддається роботодавцям, які займаються благодійною діяльністю. Відмовники працюють в госпіталях, поліклініках, дитячих будинках, яслах, будинках для престарілих, доглядають за лісами, парками. А в Європі навіть є своє свято – День відмовника від військової служби. У Німеччині вони працюють у соціальній сфері за кордоном (місії до Африки), а також проходять тренування з постачання населення і солдатів.
В Ізраїлі від стандартної військової служби найчастіше відмовляються дівчата: вони працюють в лікарнях, освітніх закладах вожатими, в добровольчих організаціях, з дітьми в дитбудинках. Не беруть зброю в руки й ультраортодоксальні євреї. У Данії службу несуть в лікарнях, миротворчих та екологічних організаціях, навіть у музеях і театрах. А в Португалії відмовники можуть за бажанням бути направлені в колишні колонії або в країни ЄС на роботу.
Сєров Ігор
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас