Кіпр відмовляється приймати зовнішню допомогу на нинішніх умовах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр відмовляється приймати зовнішню допомогу на нинішніх умовах

Кредит&Депозит
340
Кіпр відмовиться від зовнішньої фінансової допомоги на нинішніх умовах. Про це повідомив президент Кіпру Дімітріс Крістофіас в інтерв’ю грецькому телебаченню.
Як передає Reuters, Крістофіас, комуніст за поглядами, заявив, що “неоліберальний” курс боротьби з кризою буде згубним для економіки. На доказ цьому голова держави навів як приклад Грецію. Він пояснив, що ніколи не погодиться на кредитну допомогу, замість якої країні нав’яжуть розпродаж прибуткових підприємств і відмову від підвищення зарплат врівень з інфляцією.
Антикризову програму для Кіпру розробила “трійка” міжнародних кредиторів (ЄЦБ, МВФ, Єврокомісія). Вона ж складала програму для Греції. Однак Афінам вже протягом двох років не вдається повернутися до зростання і подолати безробіття.
Варто відзначити, що Крістофіас не відмовився від допомоги повністю, а висуває свої умови. Президент боїться, що заходи економії призведуть до ще більш глибокої рецесії в національній економіці. За прогнозами економістів, скорочення ВВП за підсумками цього року складе 1,5%.
За різними даними, Кіпр попросив у міжнародних кредиторів порядку 10-13 млрд євро. З них 4 млрд євро потрібно уряду, а 9 млрд євро – банкам. Втім, рішення про виділення допомоги “трійкою” кредиторів ще не схвалено. Крім того, є ймовірність, що кредит Кіпру на суму 5 млрд євро може виділити Росія.
27269.640
Динаміка дефіциту бюджету Кіпру
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас