Литва готує позов проти "Газпрому" на 1,45 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва готує позов проти "Газпрому" на 1,45 млрд євро

Енергетика
671
Уряд Литви в середу ухвалив рішення подати позов проти «Газпрому» в Стокгольмський арбітражний суд щодо переплати в розмірі 5 млрд литів (1,45 млрд євро – ред.) за газ, що «Газпром» постачав у Литву в рамках відповідних домовленостей протягом останніх 8 років.
Інформацію про ініціювання розгляду підтвердили журналістам після засідання уряду міністр енергетики Арвідас Сякмокас і Андрюс Кубілюс (Arvydas Sekmokas, Andrius Kubilius).
Компенсацію 5 млрд литів Литва вимагає за більш дорогий газ, який в рамках довгострокового договору закупала компанія Lietuvos dujos, яка перебуває в управлінні «Газпрому» і німецького E.ON Ruhrgas.
«Ми бачимо, що принципу справедливої ціни, очевидно, не було дотримано», – сказав журналістам А.Сякмокас.
Як зазначає в своєму повідомленні міністерство енергетики Литви, відповідно до публічних умов приватизації і договору про приватизацію газової компанії Lietuvos dujos від 2004 року, «Газпром» зобов’язувався постачати газ у Литву за цінами згідно з формулою, що вказана в чинному на той момент договорі про поставки, який підписаний Lietuvos dujos і «Газпромом».
«В період з 2004 по 2012 роки ціна на газ, який постачав «Газпром», значно зросла через змінену формулу розрахунку ціни на газ, які (зміни – ред.) було внесено з порушенням умов домовленості про приватизацію», – йдеться у повідомленні міністерства.
За інформацією міністерства, зміна ціни на газ була затверджена і членами правління Lietuvos dujos, яких призначив «Газпром», і які при голосуванні стосовно змін до договору, можливо, діяли не на користь Lietuvos dujos, а на користь «Газпрому».
«Ця вимога Литви не є новою. Раніше «Газпром» два рази звертався до Стокгольмського арбітражу з питання розслідування діяльності Lietuvos dujo і пов’язаних з цим засобів захисту. В червні 2012 року трибунал арбітражу відхилив усі вимоги «Газпрому» про відшкодування збитків. В той самий час трибунал констатував, що аспекти застосування ціни на газ не можуть розглядатись у національному суді. Тому ці вимоги сьогодні надаються в самому Стокгольмському арбітражі», – йдеться у повідомленні.
Юристи, які представляють представництво, стверджують, що позов буде подано в Стокгольмський арбітраж найближчим часом. Передбачається, що позов розглядатимуть як мінімум рік, а можливо, й довше, оскільки треба буде опитати багато свідків та експертів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас