Укрбіржа не здається: УБ і провідні брокери фондового ринку виступили з петицією проти закону "Про депозитарну систему" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрбіржа не здається: УБ і провідні брокери фондового ринку виступили з петицією проти закону "Про депозитарну систему"

Фондовий ринок
557
Фондовий майданчик “Українська біржа” (УБ, Київ) і провідні брокери фондового ринку України виступили із закликом приєднатися до збору голосів за суттєве доопрацювання закону “Про депозитарну систему”, який був підписаний президентом України 22 вересня 2012 року.
“На нашу думку, введення в дію зазначеного закону матиме дуже негативні наслідки для інвестиційної привабливості України, оскільки фактично вводиться монополія на клірингові та розрахункові послуги за операціями з цінними паперами”, – повідомляється на веб-сайті біржі.
Згідно з повідомленням, петиція, разом з опублікованим 20 вересня 2012 р. відкритим листом учасників фондового ринку до президента, має на меті добитися перегляду парламентом окремих положень закону, що порушують Конституцію України і суперечать рекомендаціям міжнародних організацій.
Приєднатися до даної ініціативи і висловити свою думку шляхом голосування ви можете на сайті www.veto-law.com.ua
Як повідомлялося, Віктор Янукович 22 вересня підписав закон “Про депозитарну систему України”, згідно з яким у країні створюється єдиний центральний депозитарій і єдиний розрахунковий центр, які в перші роки будуть підконтрольні державі і Нацбанку України (НБУ).
Текст підписаного закону поки відсутній.
Парламент на початку вересня намагався проголосувати за усунення неузгодженості в тексті закону, однак для цього йому не вистачило двох голосів при необхідному мінімумі 226.
Після внесення цього питання спікером Володимиром Литвином депутат Станіслав Аржевітін виступив проти, заявивши, що фактично в проголосованому 6 липня законі намагаються замінити цілі абзаци.
Необхідність усунення неузгодженостей була викликана тим, що в процесі голосування за закон 6 липня головуючий на засіданні Верховної Ради Адам Мартинюк перервав спробу голови Ради НБУ Ігоря Прасолова, який представляв документ, внести кілька сторінок правок, і поставив на голосування неправлений текст.
Накласти вето на прийнятий закон “Про депозитарну систему”, що централізує облікову та розрахункову функцію в підконтрольних державі установах, запропонували провідні фондові біржі та декілька їхніх членів, а також міжнародні фінансові організації.
Згідно з даними агентства “Інтерфакс-Україна”, проти документа виступили також міжнародні платіжні системи, бо за підсумками другого читання закон надає Нацбанку право відстежувати діяльність платіжних систем, проводити їх моніторинг, а також при необхідності давати вказівки і рекомендації та застосовувати заходи впливу від штрафів до повної заборони роботи (паралельно в Раді розглядався і був прийнятий у першому читанні 5 липня профільний законопроект про функціонування платіжних систем і розвиток безготівкових розрахунків №10656).
Водночас закон “Про депозитарну систему” підтримали Асоціація “Українські фондові торговці” (АУФТ), що має статус саморегулюючої організації (СРО), і Незалежна асоціація банків України (НАБУ).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас