Як отримати дозвіл на проживання в Німеччині? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як отримати дозвіл на проживання в Німеччині?

10405
1 серпня 2012 р. набрали чинності зміни в імміграційному законодавстві Німеччини: скасовано поріг капіталовкладень для зарубіжних інвесторів, які бажають отримати дозвіл на проживання (ДНП), і введено Синю карту Євросоюзу для іноземних висококваліфікованих фахівців.
Інвесторам – дозвіл на проживання
Засновник, який відкрив фірму в Німеччині, має право претендувати на ДНП в цій країні. З 1 серпня 2012 р. втратили чинність відразу три пункти §21 «Закону про перебування, працевлаштування та інтеграцію іноземців в Німеччині» (Gesetz über den Aufenthalt, die Erwerbstätigkeit und die Integration von Ausländern im Bundesgebiet). Тепер немає необхідності обґрунтовувати підвищений регіональний інтерес для Німеччини, не треба влаштовувати на роботу п’ять співробітників і немає мінімальної суми інвестиції (раніше було 250 тис. євро). Тим самим на ДНП можуть розраховувати представники малого і середнього бізнесу.
«Однак, на практиці, 250 тисяч євро мати таки бажано», – повідомляє Борис Бронштейн, директор компанії Kaiser Estate.
Основні вимоги для підприємців, які бажають отримати ДНП в Німеччині: діяльність повинна бути корисна для економіки регіону, претендент повинен довести, що має необхідні кошти для ведення бізнесу або згода від майбутнього кредитора. Крім того, діяльність обов’язково повинна відповідати попередньому роду занять підприємця.
«Якщо компанія раніше займалася випіканням булочок, то продавати електроніку вона не зможе», – пояснює Віктор Бойцов, фахівець ринку нерухомості компанії Malik-immobilien.
Обмеження формально скасували, але це не означає, що розмір інвестицій та потенційний внесок в економіку не будуть грати ніякої ролі.
«При розгляді враховуватимуться: здійсненність ідеї, підприємницький досвід, сума інвестицій, можливість створення учнівських та робочих місць, внесок в наукові дослідження. Вирішальним фактором залишається внутрішній інтерес регіону в підприємницькій діяльності іноземця, а не інтереси підприємця», – розповідає Олександр Завацький, адвокат агентства Jordan & Partner.
Експерти зазначають, що кожен конкретний випадок розглядається окремо, і не можна говорити, що ДНП зможе отримати будь-який зацікавлений інвестор.
«Практики застосування поки ніякої немає, і навіть коли вона буде – узагальнення марні, бо кожен подібний випадок завжди розглядається індивідуально, і конкретний чиновник в одному місті дасть ДНП, а інший в аналогічному випадку – ні», – говорить Ілля Гордон, глава Gordon Commercial.
У деяких випадках знадобиться дотриматися умов, зазначених в старій версії закону, що передбачає створення п’яти робочих місць і інвестиції в розмірі 250 тис. євро.
«Якщо діяльність, якою вирішив займатися підприємець, цікава тільки для певного регіону Німеччини (наприклад, в якомусь місті не вистачає готелів, і ви вирішили побудувати новий), то в цьому випадку будуть потрібні статутний капітал 250 тис. євро і п’ять робочих місць для місцевого населення. У будь-якому випадку, все повинно підкріплюватися бізнес-планом», – зазначає Віктор Бойцов.
ДНП в Німеччині, як і раніше, можна отримати через три-чотири роки постійного проживання, а громадянство – ще через чотири роки.
Спеціалістам – Синя карта Євросоюзу
Іноземні висококваліфіковані фахівці можуть претендувати на постійний ДНП, але спочатку їм потрібно подбати про Синю карту (Blaue Karte), своєрідний аналог тимчасового ДНП. Це документ, що свідчить про легальне проживання особи, яка приїхала з метою працевлаштування. Карта діє на всій території ЄС, окрім Данії, Ірландії і Великобританії. Вона надається на чотири роки з можливістю продовження і дає можливість власнику та членам його сім’ї працювати, проживати і подорожувати по території ЄС.
Влада Німеччини ввела Синю карту, тому що країні бракує робочої сили, особливо фахівців у сфері IT-технологій, природничих і точних наук.
На Синю карту може претендувати той, у кого:
є диплом одного з університетів Німеччини або диплом вищого навчального закладу, визнаного в країні;
є досвід роботи не менше п’яти років;
укладено договір з роботодавцем в Німеччині на термін не менше 12 місяців;
річна зарплата – не менше 44 800 євро, для представників затребуваних професій (програмістів та інженерів) – не менше 39 944 євро.
Через 36 місяців постійного перебування і роботи в Німеччині іноземний громадянин з Синьою картою може подавати заявку на постійний ДНП.
Юлія Кожевнікова
За матеріалами:
Tranio.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас