У трейдерів залишилося 10 днів для експорту зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У трейдерів залишилося 10 днів для експорту зерна

Аграрний ринок
1018
Експорт зерна з України за підсумками першого кварталу нинішнього зернового сезону (почався в липні) склав 5,5 млн тонн.
Як повідомляє Українська аграрна конфедерація (УАК), з цього обсягу 1,45 млн тонн склала кукурудза, 1,35 млн тонн – ячмінь, 2,6 млн тонн – пшениця. Крім того, з України вивезли 600 тис. тонн рапсу і 160 тис. тонн сої.
УАК наголошує, що поточний обсяг експорту пшениці скоро наблизиться до позначки 3,2 млн тонн (80% від визначеного балансом обсягу експорту пшениці на 2012-2013 маркетинговий рік), після досягнення якої трейдерам і уряду потрібно буде домовлятися про подальші дії на ринку цієї культури. “Таким чином, трейдери можуть вільно експортувати ще тільки 600 тис. тонн пшениці, це близько 10 днів роботи”, – зазначив генеральний директор УАК Сергій Стоянов.
Нагадаємо, зернотрейдери зобов’язалися перед Мінагрополітики експортувати не більше 19,4 млн тонн зерна в нинішньому маркетинговому році. Компанії можуть безперешкодно вивезти 4 млн тонн пшениці, 3 млн тонн ячменю і 12,4 млн тонн кукурудзи. При цьому аналітики та учасники ринку вважають заявлений обсяг експорту пшениці занадто низьким.
“Міністерство аграрної політики та продовольства не взяло до уваги великі перехідні запаси продовольчої пшениці в країні (що склали близько 5 млн тонн на кінець червня), яких з урахуванням гарного врожаю пшениці в цьому році в розмірі близько 15 млн тонн буде більш ніж достатньо для задоволення річної потреби внутрішнього ринку”, – заявила раніше старший аналітик Dragon Capital Тамара Левченко. В Українській зерновій асоціації вважають, що пшениці можна експортувати на 1,5 млн. тонн більше, ніж запропонувало міністерство.
При цьому в Мінагрополітики визнають, що при поточних темпах вивезення пшениці обсяг в 4 млн тонн буде вичерпаний вже у лютому. У такому випадку у відомстві не выдкидають, що будуть вводитися обмеження або навіть мораторій на експорт пшениці.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас