Іспанія готова взяти допомогу, але Німеччина радить почекати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія готова взяти допомогу, але Німеччина радить почекати

Кредит&Депозит
339
Іспанія готова попросити зовнішню допомогу вже наступного тижня, але Німеччина закликає почекати. Таку інформацію повідомило агентство Reuters з посиланням на високопоставлених європейських чиновників.
До останнього часу Іспанія всіляко перешкоджала можливості звернення по зовнішню допомогу.
“Іспанія коливалася в цьому питанні, але тепер вона готова просити допомогу”, – пише Reuters на своєму сайті. Високопоставлені джерела підтвердили зміну позиції Іспанії. Водночас Німеччина закликає почекати і розглянути рішення щодо Греції, Кіпру та Іспанії разом, а не окремо.
Експерти вважають, що Іспанія, швидше за все, усвідомлює, що допомогу брати необхідно, поки є доступ до відкритих ринків.
У разі втрати можливості самостійного фінансування умови прийняття допомоги також будуть іншими.
Допомога енергетикам
Як повідомляє агентство Bloomberg, Мадрид виділить 25 млрд євро на виплату заборгованостей перед компаніями паливно-енергетичного комплексу.
Практично всі іспанські енергетичні компанії відображали у звітності більше виручки, ніж отримували коштів від своїх клієнтів. Це було пов’язано з різницею встановлюваних державою тарифів для продавців і покупців електроенергії. Різниця фіксувалася корпораціями як дебіторська заборгованість. Тепер борги компаній будуть виплачуватися за рахунок грошей платників податків.
Експерти міжнародного рейтингового агентства Moody’s вважають, що рекапіталізація іспанських банків може виявитися недостатньою мірою для зміни прогнозу щодо рейтингу.
Це пов’язано з тим, що необхідний обсяг рекапіталізації, озвучений незалежними аудиторами, виявився набагато нижчим від прогнозів експертів агентства потреб іспанських банків у капіталі при розвитку ситуації за негативним сценарієм.
Згідно з раніше опублікованою інформацією, банкам країни знадобиться 59,3 млрд євро в разі негативного сценарію. Дефіцит банків з урахуванням податкових пільг і злиттів склав 53,7 млрд євро. Для націоналізованих банків така частка дорівнює 49 млрд євро.
Прогноз аналітиків Moody’s становив 60-62 млрд євро. Довгостроковий рейтинг Іспанії “Baa3” поки залишається на перегляді з можливістю зниження.
Влада Іспанії стверджує, що стрес-тести проводилися під наглядом 6 організацій, а значить, точність даних дуже висока. Запити капіталу можуть виявитися нижче дефіциту і скласти 40 млрд євро. Це пов’язано з тим, що деякі банки не планують звертатися по допомогу до уряду
Раніше завершився незалежний аудит 14 банків Іспанії, проведений компанією Oliver Wyman. За його підсумками було встановлено, що іспанським банкам буде потрібно 59,3 млрд євро додаткового капіталу, щоб витримати серйозний економічний спад. Найгірша оцінка, яка не враховує податкові пільги та плани банків щодо збільшення власного капіталу, базується на сценарії, при якому в період 2012-2014 рр. економічний спад для Іспанії складе 6,5%.
У відповідності з результатами аудиту половина з 14 банків має потреби в капіталі, при цьому банки, які вже були націоналізовані, відчувають дефіцит у 49 млрд євро.
Результати аудиту допоможуть іспанському уряду визначити, яку суму він використовує з кредиту в 100 млрд євро, вже узгодженого з Євросоюзом.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас