Facebook пропонує програмістам "втікати" з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Facebook пропонує програмістам "втікати" з РФ

1861
Американська компанія Facebook, заснована програмістом Марком Цукербергом, активізувала роботу по найму російських програмістів. Не так давно співробітники провідних російських компаній, які володіють “унікальною і рідкісною компетенцією”, отримали запрошення на співбесіду в Facebook, пише на своїй сторінці в зазначеній соціальній мережі член робочої групи з формування в Росії системи “Відкритий уряд”, президент IBS Group Анатолій Карачинський.
“Ті, хто сходив, розповіли, що їм запропонували роботу і негайну евакуацію в Америку”, – пише А.Карачинський. За словами бізнесмена, останній раз він спостерігав за такою відвертою операцією з масового вивезення російських програмістів в 1998 р., і тоді ініціатором програми виступила корпорація Microsoft.
Ситуація 14 років тому була сприятливою для подібних пропозицій: в умовах кризи багато бізнесменів і пересічних громадян були налякані “сумною перспективою російського ринку”, зазначає А.Карачинський. Тоді з країни виїхало чимало талановитих фахівців, продовжує бізнесмен.
При цьому, зазначає бізнесмен, у 1998 р. ніхто не проводив подібне “вербування” так публічно, та й глава компанії Білл Гейтс не прагнув особисто зустрітися з Борисом Єльциним або Євгеном Примаковим, на відміну від М.Цукерберга.
“Я знаю, що їм було соромно це робити, бо це нагадувало просто вивезення мізків в масовому порядку. Тоді через розумних чиновників (і в Кремлі, і в Білому домі, і в міністерстві), це вдалося швидко зупинити, пояснивши Microsoft, що вивозити і мізки, і гроші (які вони у великій кількості заробляли в Росії, продаючи свої продукти) одночасно не вийде”, – зауважив А.Карачинський. І представники американської корпорації швидко все зрозуміли.
Однак те, що відбувається зараз з Facebook, президента IBS Group потрясло. А.Карачинський зазначає, мало того, що представники Facebook роблять це так публічно, не соромлячись, М.Цукерберг до того ж має намір зустрітися з російським прем’єром. А зустріч з главою уряду Дмитром Медведєвим навіть надає цьому процесові “певну значимість і легітимність”.
Коментуючи майбутню зустріч Д.Медведєва і М.Цукерберга, А.Карачинський зазначає, що помічникам прем’єра варто глибше розібратися в питанні і ще раз добре обміркувати, чи правильні сигнали отримають ринок і суспільство. Президент IBS Group зазначає, що Інноград “Сколково” спочатку замислювався як проект, який має залучити в Росію “мізки”.
Продовжуючи свої роздуми, А.Карачинський зазначає, що ті програмісти, які можуть знадобитися М.Цукербергу, навряд чи зможуть працювати десь ще, крім офісу Facebook. А.Карачинський каже, що чудово розуміє проблеми, які відчуває американський мільярдер в світі не зовсім вдалого IPO компанії, однак не варто було прирівнювати Росію до Африки. “Тим більше криза зараз у них, а не у нас”, – підсумував президент IBS Group.
А.Карачинський 10 разів визнавався однією з найбільш авторитетних особистостей комп’ютерного бізнесу Росії. За підсумками опитування він Top-Profi “2000 визнаний персоною, яка проявила найбільшу активність у розвитку комп’ютерного ринку країни. У 2002 і 2003 рр. входив до iTop-100 російської IT-індустрії.
Експерти зазначають, що Facebook розглядає російський ринок як пріоритетний напрям: на даний момент в соціальній мережі зареєстровано лише 9,3 млн російських користувачів, в той час як рахунок користувачів в інших російських соцмережах йде на десятки мільйонів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас