Рейтинг зарплат керівників - 2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг зарплат керівників - 2012

8627
На фінансових ринках залишилися лише три «тихі гавані»: «дочки» російських держбанків; банки, які входять до українських фінансово-промислових груп; та фонди прямих інвестицій, яким тривала криза дає можливість підібрати гарні активи за низькою ціною. «На жаль, динамічних private equity фондів на нашому ринку зовсім мало», – констатує Гавриленко.
Куди ж податися фінансисту? Один з варіантів – департаменти злиттів і поглинань, корпоративних фінансів великих компаній, таких як «Метінвест», ДПЕК, EastOne. Інший варіант – агрохолдинги та промислові підприємства, зацікавлені в залученні зовнішнього фінансування. Правда, останні воліють залучати колишніх фінансистів як консультантів, а не брати їх у штат.
До травня 2012-го Наталія Куликова очолювала напрямок по роботі з великими корпоративними клієнтами в Ерсте Банку. «Іноземні банки не поспішають нарощувати активи в Україні, тому багато їхніх менеджерів рівня B1 (на сходинку нижче членів правління. – Forbes), що спеціалізуються на корпоративному бізнесі, прагнуть піти або до конкурентів, націлених на активне зростання, або в інші галузі», – розповідає вона. Сьогодні Куликова, працюючи в київському офісі інвестбутіка Seymour Pierce, консультує групу підприємств в Луганській області. «Переді мною поставлено завдання привести її фінансові справи в належний стан», – пояснює Куликова.
«За три роки доходи менеджерів рівня директорів підрозділів веб-компаній подвоїлися»
Є й третій варіант. «Запропонувати свою експертизу щодо залучення грошей перспективним інтернет-проектам, які можуть бути цікаві венчурним капіталістам», – говорить Гавриленко. В даний час він підшукує фінансування для однієї з таких компаній.
«Інвестбанкіри дійсно проявляють зацікавленість в тому, щоб продовжити кар’єру в таких корпораціях, як наша, – зазначає директор з персоналу «Інтерпайпу» Оксана Марина. – Проблема в тому, що вони далеко не завжди володіють необхідними нам навичками, та й ми часто не можемо адекватно узгодити з ними питання винагород».
Замість того щоб переплачувати стороннім управлінцям, корпорації та холдинги збільшують витрати на професійний розвиток своїх співробітників. Дві провідні російські компанії в сфері executive search – RosЕxpert і Ward Howell – нарощують свої доходи в Україні за рахунок послуг з HR-консалтингу та коучінгу. «У зв’язку з цим наші доходи в Україні за підсумками цього року будуть відсотків на десять вищі, ніж у минулому», – прогнозує керуючий партнер RosЕxpert Ігор Шехтерман. Менеджер проектів Ward Howell Іван Мелашенко зазначає, що найяскравіше ця тенденція виражена у важкій промисловості та сільському господарстві. Ось два характерні приклади. Влітку 2012 року «Інтерпайп» найняв консультантів Hay Group, щоб реалізувати на своєму новому заводі проект «створення організації світового класу». «Його мета – побудова ефективних бізнес-процесів, сильної корпоративної культури та інституту лідерства», – розповідає Марина. «Метінвест» 80 своїх топ-менеджерів навчив за спецпрограмою в бізнес-школі «Сколково», говорить HR-директор компанії Наталія Стрєлкова.
У більшості секторів і індустрій компенсації керівників після повернення в 2010-му на докризовий рівень майже не росли. Виняток – сільське господарство та IT. Обидва ринки стрімко розвиваються, а управлінці належної спеціалізації в дефіциті. В агросекторі це виробничі директори і головні агрономи, в IT – керівники проектів. За оцінкою партнера рекрутингової компанії Talent Advisors Романа Бондаря, в агрохолдингах із земельним банком понад 100 тисяч га компенсації топ-менеджерів зросли за останній рік в середньому на 30%. «За три роки доходи менеджерів рівня директорів підрозділів веб-компаній подвоїлися», – зазначає операційний директор розробника програмного забезпечення Ciklum Роман Хміль.
ВАЖКА ІНДУСТРІЯ
Потрібні сейлз-директори // Виробничих менеджерів переманюють з Європи і Росії // Найбільш високооплачуваний – гендиректор СКМ
«У «Метінвесті», «Інтерпайпі», ДТЕК систему виховання управлінців вибудовували кілька років, посилюючи для цього свої HR-департаменти. Тепер вони закривають свої потреби в топ-менеджменті більш ніж наполовину за рахунок внутрішніх ресурсів».
Роман Бондар, партнер рекрутингової компанії Talent Advisors
Лідери вітчизняної металургії прагнуть збільшити продажі на Близькому Сході і в Північній Африці і активно шукають сейлз-директорів для цього регіону.
Українські компанії пред’являють стабільний попит на керівників-виробничників – головних інженерів, технічних директорів, директорів з безпеки і охорони праці. На такі позиції беруть в основному експатів, переважно росіян. Варяги обходяться на 25-50% дорожче від локальних менеджерів.
Консультанти executive search вважають найбільш високооплачуваним керівником в Україні гендиректора СКМ Олега Попова (його річний дохід оцінюють в $12 млн). Росіянин Кирило Рубинський, який в червні став гендиректором EastOne, буде отримувати, за відомостями хедхантерів, $7 млн на рік.


Річна зарплата, $ т с.,
min-max

Річний дохід (зарплата + бонус),
тис., min-max

Типовий річний дохд, $ тис.

Генеральнй директор

250–6000

500–12 000

1400

Фінансовий директор

120–900

170–1800

500

Директор дивізіону/бізнес-напряму

180–1750

250–3500

500

Директор зі стратегії

144–500

200–1000

373

Директор з інвестицій і розвитку бізнесу (директор зі злиттів і поглинань)

120–500

150–840

317

Директор з інформаційних технологій

65–300

80–500

170

Директор з корпоративних комунікацій

80–320

120–520

150

Директор по работі з персоналом

80–450

100–720

180

Директор юридичного департаменту

84–500 

125–800

245

АГРОКОМПАНІЇ
Приплив управлінців з інших галузей // Зростання зарплат на 30-40% на рік // Українськими топ-менеджерами цікавляться в Росії
«У більшості вітчизняних агрохолдингів ефективних систем кадрового резерву немає або вони в зародковому стані. Як наслідок – немає наступників на ключові посади. Агрокомпанії активно перекуповують управлінців один у одного і утримують своїх топ-менеджерів, підвищуючи їхні компенсації».
Іван Мелашенко, менеджер проектів консалтингової компанії Ward Howell
Агрохолдинги охоче переманюють топ-менеджерів з інших галузей. Фінансовий директор цукровиробників «Астарта-Київ» Віктор Гладкий раніше працював у великих банках, HR-директор холдингу Ukrlandfarming Яна Романенко прийшла з ДТЕК.
За оцінками рекрутерів, 15 найбільших агрохолдингів пропонують новим топ-менеджерам компенсації на 30-40% вищі, ніж у 2011 році. У порівнянні з 2008-м доходи топ-менеджерів в цьому секторі зросли майже в три рази.
Ключовий тренд в агросекторі – підвищення ефективності, у тому числі за рахунок кращих кадрів. На кваліфікованих агрономів йде справжнє полювання (докладніше – в матеріалі «Польові командири»). Зростає попит на операційних директорів, керівників кластерів.
До топ-менеджерів українських компаній стали проявляти інтерес росіяни. Три російські агрохолдинги, з якими працює консалтингова компанія Ward Howell, придивляються до керівників вищої ланки в Україні.

НАФТА І ГАЗ
Затребувані керівники напрямів геології і розробки // Компенсації не зростають третій рік поспіль // ТНК-ВР скорочує операції і управлінців
Альона Козлова, директор з персоналу «Shell Україна» з 2007 по 2011 рік
Управлінські команди глобальних компаній Chevron, Eni, Total, які отримали права на розробку українських родовищ сланцевого газу, в Україні будуть складатися переважно з менеджерів, перекинутих з інших країн.
Українських управлінців транснаціональні компанії будуть залучати головним чином в юридичний, фінансовий та інвестиційний блоки.
Компенсації топ-менеджерів в українському нафтогазовому секторі не змінюються вже три роки, зазначають HR-директори і рекрутери. Компанії сектору обережні через політичну невизначеність в країні.
TNK-BP скорочує операції в Україні. В кінці минулого – на початку цього року компанію залишили віцепрезидент з продажів і маркетингу, фіндиректор.

ТОРГОВЕЛЬНІ МЕРЕЖІ
Експатів стає менше // Компенсації не зростають // Гарячі вакансії – комерційні директори і директори з маркетингу
«Керівники роздрібних мереж не шкодують часу на те, щоб знайти ідеального кандидата на вакансію топ-менеджера. Сьогодні пошук може тривати півроку, а то й рік, тоді як раніше зазвичай можна було вкластися в три місяці»
Ілля Фомін, керуючий партнер рекрутингової компанії Cоmilfo
У більшості іноземних ритейлерів, присутніх в Україні, немає планів експансії. Компенсації їх топ-менеджерів практично не зростають. «Доходить до того, що співробітника підвищують на посаді, але при цьому його дохід не збільшується», – зазначає експерт консалтингової компанії Ward Howell Дарина Казарінова.
Серед топ-менеджерів продовольчих мереж все менше експатів. За оцінкою Олексія Долгих, директора київського офісу Pedersen & Partners, сьогодні частка варягів в українському ритейлі становить не більше 20%, тоді як п’ять років тому вона перевищувала 50%.
Найзатребуваніші управлінці в ритейлі – комерційні директори, директори з маркетингу. На ці ключові для роздрібного бізнесу позиції намагаються брати або іноземців, або фахівців з великим досвідом роботи в міжнародних компаніях.

FMCG
Зарплати заморожені, бонуси прив’язані до фінансових результатів // Досвід роботи в міжнародних компаніях підвищує капіталізацію на 30-40% // Найбільш високооплачувані керівники – в тютюнових і пивних компаніях
«Великі компанії FMCG-сектору оптимізують організаційну структуру, зростання компенсацій топ-менеджерів в них припинено. Першість за рівнем доходів керівників тримає тютюнова галузь (Philip Morris, JTI) та міжнародні пивні компанії».
Дарина Казарінова, експерт консалтингової компанії Ward Howell
За оцінками консалтингових компаній Ward Howell і Pedersen & Partners, три чверті всіх топ-менеджерських призначень у вітчизняному секторі FMCG в 2011-2012 роках – це переведення в українські підрозділи менеджерів з інших регіональних офісів глобальних корпорацій.
Компанії сектору відмовляються від практики зрівняльної виплати бонусів і жорстко прив’язують їх до досягнень. Багато управлінців до самого останнього моменту не знають, чи буде в компанії виплачений бонус.
Мета номер один для виробників споживчих товарів – наростити продажі. Рекрутери фіксують збільшення попиту на регіональних керівників, комерційних директорів та директорів з маркетингу.
Українські компанії готові платити управлінцям з міжнародних корпорацій на 30-40% більше, ніж вони отримували на попередньому місці роботи.

КОМЕРЦІЙНІ БАНКИ
Найщедріші – «дочки» російських держбанків // Банкіри проявляють цікавість до працевлаштування в інших галузях // Затребувані ризик-менеджери з Європи
«Українські та російські банки готові багато платити за вузьку експертизу, наприклад за унікальний досвід у картковому бізнесі, роздрібних ризиках, розробці та впровадженні банківських продуктів. Іноді компенсаційні пакети таких фахівців навіть вищі, ніж у членів правління».
Тетяна Фурцева, генеральний директор «RosExpert Україна»
Найбільше керівникам вищої ланки платять «дочки» російських держбанків – Промінвестбанк (ПІБ), ВТБ Банк, Сбербанк Росії.
Найбільш високооплачуваними керівниками українських банків консультанти executive search називають Віктора Башкірова (ПІБ), Бориса Тимонькіна (UniCredit Bank) та Ігоря Юшка («дочка» Сбербанку). Їх річний дохід оцінюється в $600 000 – 1 000 000.
Банкіри все частіше готові розглядати варіанти працевлаштування в інших галузях. Наприклад, Віктор Гладкий після декількох років роботи в крупних банках став фіндиректором агрохолдингу «Астарта-Київ».
Заступник голови по ризиках (CRO) – найгарячіша вакансія в банківському секторі протягом останніх років. Великі українські банки шукають CRO і Deputy CRO з Центральної чи Східної Європи, у найгіршому разі – з Росії. Іноземні ризиковики переїжджають в Україну за умови, що їм заплатять на 30-50% більше, зазначають рекрутери і HR-директора.

ФАРМАЦЕВТИКА
Зарплати топ-менеджерів нижчі, ніж в інших секторах // Приплив управлінського досвіду з-за кордону // Потрібні лобісти
«Фармацевтичний бізнес не відчуває кадрового голоду. За останні п’ять років на глобальному ринку сталося понад 20 великих угод зі злиттів і поглинань. В результаті вивільнилося багато кваліфікованих топ-менеджерів, і компанії намагаються прилаштувати їх керівниками своїх бізнесів на ринках, що розвиваються».
Олексій Долгих, директор київського офісу Pedersen & Partners
Фармацевтика – єдина галузь, в якій зарплати керівників прив’язані до курсу євро або долара, констатує Олексій Долгих з Pedersen & Partners. Правда, це стосується тільки «дочок» або представництв іноземних компаній.
Великі іноземні компанії воліють заповнювати керівні вакансії шляхом переведення топ-менеджерів з інших регіонів. Наприклад, Франц Цінсбергер, який очолив представництво Boehringer Ingelheim, раніше відповідав за бізнес компанії в Румунії.
Незважаючи на те що ринок швидко зростає – на 27% в 2011 році в грошовому вираженні, зарплати топ-менеджерів фармацевтичних компаній нижчі, ніж в інших секторах. Частково це може пояснюватися неконсолідованістю ринку, на якому працює понад 100 компаній.
Фармацевтичні компанії відчувають брак керівників з досвідом роботи в держорганах. «Ветерани розгубили старі зв’язки, а нове покоління чиновників ними ще не обросло і тому не принесе ніякої користі бізнесу», – говорить Наталія Ютанова з Ward Howell.

Позиція

Річна зарплата, $ тис.,
min-max

Річний дохід (зарплата + бонус), $ тис., min-max

Типовий річний дохід, $ тис.

Генеральний директор

60–250

80–280

180

Фінансовий директор

45–170

50–155

100

Медичний директор

48–135

58–160

84

Директор з маркетингу

42–170

50–220

144

Директор з продажів

36–165

45–215

132

Комерційний директор

48–125

78–175

120

Директор по роботі з персоналом

30–125

42–150

60

Директор юридичного департаменту

30–125

42–145

55




IT І ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇ
Зарплати в телекомі за рік зросли на 5-10% // Найбільш високооплачуваний CEO – у «Київстару» // Схватка за управлінські таланти на IT-ринку
«Великим компаніям, таким як «Вега», «Воля», «Київстар», цікавий ринок широкосмугового доступу в Інтернет. Вони будуть уважно придивлятися до дрібних провайдерів. Їм потрібні менеджери, які знаються на угодах купівлі-продажу».
Олена Кропив’янська, HR-директор «Київстару»
Зарплати керівників вищої ланки в телекомунікаційному секторі зросли з серпня 2011 по серпень 2012 року на 5-10%. Найбільш високооплачуваним CEO в українському телекомі вважається керівник «Київстару» Ігор Литовченко.
«МТС Україна» і «Київстар» стали справжньою кузнею кадрів для стільникових операторів Росії та Казахстану. Колишній керівник «МТС Україна» Андрій Дубовсков, очолив російський МТС, перетягнув за собою в Москву трьох топ-менеджерів з Києва.
На відміну від телекомунікаційного сектора, на вітчизняному IT-ринку йде справжня сутичка за управлінські таланти. За рік зарплати зросли на 30-40%.

За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас