На кінець року ВВП буде в 2 рази меншим від запланованого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На кінець року ВВП буде в 2 рази меншим від запланованого

Казна та Політика
838
Держбюджет переживає гострі проблеми з дефіцитом, надходжень грошей не вистачає. Заплановане зростання ВВП на рівні 3,9% виконати складно, а реально він буде досягати близько 2%. Отже, Мінфін, намагаючись покрити брак коштів, буде звертатися до запозичень на внутрішньому і зовнішньому ринках, у тому числі і випуском облігацій. Про це сказав експерт з економічних питань Віктор Суслов.
“Розраховані доходи бюджету не виконуються. Чесно кажучи, вже є необхідність перегляду бюджету, секвестру бюджету, урізання видаткової частини бюджету. Але цього робити ніхто не буде, тим більше під час виборчої кампанії. Таким чином зрозуміло, що Мінфін, намагаючись покрити брак коштів, буде звертатися до запозичень на внутрішньому і зовнішньому ринках, у тому числі і випуску облігацій”, – зазначив співрозмовник агентства.
Наскільки буде успішною продаж облігацій, на думку В.Суслова, буде залежати від термінів погашення. “Безуспішно продаж облігацій була в тих випадках, коли вони продавалися на тривалий термін, на 5 років і більше, та коли за них обіцяли не дуже високий прибуток. Отже, чим коротший термін і чим більший відсоток, тим більша ймовірність, що облігації продадуться” , – зазначив він.
Говорячи про доцільність випуску ОВДП, економіст зазначив, що постало питання про те, що Держбюджет переживає гострі проблеми з дефіцитом, надходження грошей не вистачає. “Отже, бюджет недовиконується з об’єктивних причин через те, що все-таки було заплановано зростання ВВП на рівні 3,9%, а реально буде в межах 2%, тобто практично в два рази меншим”, – резюмував він.
Нагадаємо, уряд планує до кінця поточного року випустити облігації на 6,8 млрд грн. Про це повідомив під час міжнародного форуму учасників ринку капіталу представник Міністерства фінансів України.
За його інформацією, 2 млрд грн з цієї суми припаде на довгострокові облігації, 4,8 млрд грн – на середньострокові.
“Будемо пропонувати на останній квартал такі облігації як середньострокові, довгострокові і, можливо, з фіксованою вартістю”, – зазначив представник Мінфіну.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас