Стартували парламентські вибори в Грузії: європейське майбутнє краЇни під питанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стартували парламентські вибори в Грузії: європейське майбутнє краЇни під питанням

1173
Чергові вибори до парламенту Грузії відбудуться у понеділок. Майбутнє голосування, під час якого на чотирирічний термін будуть обрані 150 народних представників, викликає особливий інтерес, тому що вже в наступному році, після виборів президента, в країні зміниться суспільно-політичний лад, при якому парламент і уряд, зокрема прем'єр, отримають значно більше повноважень.
У відповідності з прийнятими змінами до Конституції Грузії, після інавгурації президента, якого оберуть в 2013 році, влада в країні фактично перейде до парламенту й уряду. Останній стане вищим органом виконавчої влади. Президент буде формально пропонувати кандидатури на посаду прем'єра, але лише ті, що йому запропонує парламент. Президент не зможе виступати із законодавчими ініціативами, скликати позачергові засідання парламенту, припиняти або скасовувати правові акти уряду тощо.
Можливість реально управляти країною накладає особливий відбиток на з'ясування відносин між владою і опозицією, що відбуваються напередодні виборів.
Серед 150 депутатів 77 осіб будуть обрані за пропорційною системою, тобто за партійними списками. За "партійні" місця змагаються два виборчі блоки і 14 партій, вони зможуть пройти до парламенту, якщо наберуть 5% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.
Ще 73 парламентарії пройдуть за одномандатними округами. Виборцям доведеться робити вибір з 2805 кандидатів і за партійними списками, і за одномандатними округами. За мажоритарними округами будуть йти також тільки кандидати від партій. Єдиний незалежний кандидат, який був зареєстрований в місті Зугдіді, в п'ятницю зняв свою кандидатуру. "Мажоритарникам", щоб стати законодавцями, необхідно набрати 50% плюс 1 голос.
Як зазначають спостерігачі, основна сутичка за "більшість" у парламенті відбудеться між партією президента Михайла Саакашвілі "Єдиний національний рух" і виборчим блоком мільярдера Бідзіна Іванішвілі "Грузинська мрія".
Причому, партійні списки очолюють не лідери, з чиїми іменами асоціюються партії, а їхні соратники. Так, у ЄНР номером першим йде чинний спікер парламенту Давид Бакрадзе, а у "мрійників" на чолі значиться колишня зірка футбольних клубів "Динамо" (Тбілісі) та "Мілан" Каха Каладзе. До речі, сам Іванішвілі не тільки не обирається, але і не голосує, тому що відразу ж після оголошення про своє бажання брати активну участь в політичному житті країни, був позбавлений грузинського громадянства у зв'язку з тим, що одночасно є громадянином Франції.
Всього, за даними ЦВК, в Грузії зареєстровано 3 млн 613 тис. 851 виборець. Вибори будуть визнані такими, що відбулися, у разі, якщо кількість тих, хто проголосував, досягне 1/3 виборців.
Для майбутніх виборів у Грузії створено, за останніми даними, 3719 виборчих дільниць в 84 виборчі округи. Однак номери одинадцяти виборчих округів з 84 пропущені на сайті ЦВК; швидше за все, вони були закріплені за Абхазією і Південною Осетією. Тобто фактично будуть працювати 73 округи. Також виборчі дільниці будуть відкриті за кордоном.
Усього за кордоном відкрито 47 виборчих дільниць у 44 містах 37 країн світу. До їх числа не входить Росія, а значить, громадяни Грузії, які живуть там, не зможуть взяти участь у парламентських виборах. Глава ЦВК Зураб Хараташвілі пояснив це "технічними проблемами". За раніше озвученими даними МЗС Грузії, на території Росії перебувають майже 400 тисяч громадян країни, а це більше 10% виборців.
Зате в Афганістані, на військовій базі в провінції Гільменд, утворено дві виборчі дільниці, і грузинські військові, які несуть службу у складі коаліційних сил ISAF, уже взяли участь у голосуванні.
Найбільшу кількість виборчих дільниць відкрито в Греції - чотири, по три дільниці відкрито в Туреччині та Україні і по дві - в США та Іспанії.
Виборчі дільниці працюватимуть з 8.00 до 20.00 за місцевим часом (відповідає московським).
Соцопитування суперечливі
Соціологічні опитування, проведені різними громадськими організаціями, настільки полярні у своїх висновках, наскільки ці інститути населення пов'язує з тією чи іншою політичною силою.
Так, відповідно до звіту Національного демократичного інституту США (NDI), рейтинг правлячої партії на майбутніх парламентських виборах буде майже в п'ять разів вищий від рейтингу найближчого суперника - коаліції "Грузинська мрія". За правлячу партію Грузії "Єдиний національний рух", згідно з дослідженнями, на парламентських виборах проголосують 47% опитаних, а за коаліцію "Грузинська мрія" - тільки 10% респондентів.
Однак опитування, проведене низкою неурядових організацій Грузії і озвучене на опозиційному телеканалі "Маестро", показує, що лідирує "Грузинська мрія" з 48%, а за правлячу партію готові проголосувати лише 14% виборців.
Напередодні виборів місцеві телеканали продемонстрували відеоролики з Глданської в'язниці, де практикувалися тортури над ув'язненими. Трохи пізніше про подібне поводження з засудженими з боку адміністрацій колоній повідомили ув'язнені з Кутаїської і Руставської в'язниць.
Через скандал у відставку пішли глави міністерств внутрішніх справ і виконання покарань. Майже два десятки працівників колоній були затримані або звільнені. По всій країні прокотилися масові мітинги, учасники яких вимагали покарати винних у застосуванні тортур. Декілька зарубіжних урядів і міжнародних організацій закликали уряд Грузії реорганізувати структуру системи виконання покарання.
На думку місцевих політологів і журналістів, публікація відео завдала серйозної шкоди партії Саакашвілі і цілком реально може позначитися на результатах голосування на користь опозиції.
Буквально за тиждень до голосування ЦВК Грузії приймає рішення, яке істотно обмежує права журналістів, особливо телерепортерів. Їм практично заборонили вільну фото- і відеозйомку на виборчих дільницях, хоча виборчий кодекс країни не дозволяє працювати фоторепортерам лише в кабінках для голосування.
За новими правилами ракурс зйомки до початку процедури голосування і після її завершення буде визначати голова дільничної виборчої комісії.
Лідерів партій або високих посадових осіб знімати можна, але після цього вся апаратура повинна бути винесена з приміщення для голосування або переміщена в спеціально відведене для цього місце.
На зйомки поза "резерваціями" журналісту буде виділено лише 10 хвилин і то тільки в тому випадку, якщо голова комісії отримає згоду всіх виборців, які перебувають на дільниці.
"Радість" журналістів, опозиційних політиків і неурядових організацій була настільки велика, що в усіх великих містах відбулися акції протесту, які, втім, не дали результату.
Місії спостерігачів готові
Для спостереження за процесом парламентських виборів у Грузії зареєстровано 50 місцевих неурядових організацій та 61 міжнародна, в тому числі Національний демократичний інститут NDI, делегація Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), парламентська асамблея ОБСЄ, парламентська асамблея НАТО, Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), а також спостерігачі з Польщі, Швейцарії, Румунії, Австралії, США та деяких країн СНД і Балтії.
За даними ЦВК, за виборами спостерігатимуть понад 62 тисячі місцевих і понад 1,6 тисячі міжнародних спостерігачів.
Від Росії до Грузії ніхто не приїде, ЦВК Грузії відмовила Громадській палаті РФ в реєстрації для спостереження за майбутніми виборами, мотивуючи це відсутністю дипломатичних відносин між двома країнами. Члени Громадської палати РФ, які отримали відмову в реєстрації, вважають це рішення політично мотивованим і що воно порушує міжнародні норми моніторингу виборів.
Також зареєстровані 93 організації місцевих і зарубіжних ЗМІ, які, за даними ЦВК, представлять 3,3 тисячі журналістів.
Exit-pool на виборчих дільницях у день парламентських виборів мають намір провести кілька телеканалів та неурядова організація "Ліга виборців".
Так, телеканал Громадський мовник Грузії разом з європейською дослідницькою компанією GFK опитає 25 тисяч осіб, які проголосували на 220-й виборчих дільницях, а "Ліга виборців" - 35 тисяч на 300 дільницях.
Останній ривок
За два дні до виборів і партія Саакашвілі, і блок Іванішвілі провели масові мітинги. За різними даними, правляча партія зуміла зібрати в Тбілісі на стадіоні "Динамо" 60-70 тисяч осіб, а на наступний день на площі Свободи столиці опозиції вдалося залучити 100-150 тисяч противників режиму.
Паралельно мітинги опозиції і влади пройшли в інших великих містах Грузії Кутаїсі, Поті, Батумі.
Всі вони пройшли без ексцесів та конфліктів з поліцією, правда, жителі, особливо Тбілісі, дуже незадоволені перекриттям вулиць, сигналять автомобілями, колонами мітингувальників і величезною кількістю сміття на вулицях. Оскільки суспільство справді перебуває в протилежних кутах політичного життя, то і реагували негативно вони (жителі) в основному на своїх політичних противників.
Поліція, судячи з усього, буде насторожі, однак, як буде забезпечуватися громадський порядок напередодні і в день виборів, співробітники МВС, що відповідають за зв'язки з громадськістю, сказати не змогли.
"Щоб уникнути напруженості у день голосування, додаткова кількість патрульної поліції в столиці і в інших містах фіксуватися не буде", - повідомили в прес-центрі МВС.
За словами прем'єр-міністра Грузії і колишнього глави МВС Вано Мерабішвілі (кандидат в прем'єри від правлячої партії), поліція країни забезпечить спокійну обстановку в країні в період виборів.
Він закликав керівництво МВС Грузії максимально забезпечувати порядок в країні як у передвиборчий період та в день виборів, так і після їх проведення.
Обраний 1 жовтня парламент працюватиме у другому за величиною місті Грузії, в Кутаїсі, куди він повинен переїхати з Тбілісі згідно з президентським планом децентралізації органів влади.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас