Всупереч заборонам. Топ-10 експортерів сиру в Росію і Казахстан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всупереч заборонам. Топ-10 експортерів сиру в Росію і Казахстан

Аграрний ринок
2378
Цей рік став надзвичайно складним для вітчизняної молочної галузі. Заборона на ввезення в Росію молочної продукції мала на ринок негативний вплив. Під заборону потрапили ключові вітчизняні виробники молочки, які постачали на російський ринок близько 75% всього молочного експорту в цю країну. Нагадаємо, що в лютому 2012 року під заборону Роспотребстандарта потрапили ПП КФ "Прометей" (Україна, Чернігівська область, Мілкіленд-Україна), АТ "Пирятинський сирзавод" (Україна, Полтавська область, Холдинг Молочний Альянс), ТОВ "ГАДЯЧСИР" (Україна, Полтавська область).
Після тривалих перевірок українському сиру таки дали "зелене світло" на російському ринку, проте ненадовго. Як повідомляло "Дело", під тимчасову заборону на ввезення в країни Митного союзу з 4 жовтня потрапила продукція таких виробників, як ТОВ "Моліс", ТДВ "Глобинський маслозавод", ПАТ "Бель Шостка Україна", ТОВ "Данон Дніпро" і ЗАТ "Лакталіс Миколаїв".
Топ-експортери
У розпорядженні "Дела" опинилися дані про найбільших експортерів молочної продукції в Росію і Казахстан.
За даними компанії GrainUkraine, за підсумками восьми місяців поточного року в Росію і Казахстан було поставлено 53,7 тис. тонн молочної продукції на суму 247,6 млн. дол. Левова частка припадає на сир - 213,8 млн. дол.
Найбільшим експортером сиру стала компанія "Мілкіленд-Україна", на яку припадає 36,2%.
Трохи поступається група компаній "Молочний альянс", які поставили на ринки Росії та Казахстану 31,9% всього сиру.
Замикає трійку лідерів компанія "Гадячсир", яка вивезла на експорт 12,3% українського сиру.
Дані щодо експорту явно демонструють, що молочні компанії, які потрапили під заборону цього тижня, не чинять істотного впливу на загальні показники.
Зокрема, "Бель Шостка Україна" в цьому році вивезла лише 0,5% всього сиру, "Глобинський маслозавод" - 2%, "Лакталіс-Україна" - 2% і "Моліс" - 0,4%, підрахували експерти GrainUkraine.
Ціна втрат
Експерти втрати українських молочарів від закриття російського та казахського ринку оцінюють в 65 млн. дол.
"Якщо ми порівняємо січень-серпень 2011 року і січень-серпень 2012, то 65 млн. доларів - втрата від недопоставок сиру на зовнішні ринки загалом", - стверджує директор агентства AgriSurvey УКАБ Тарас Гагалюк.
Гагалюк зазначив, що за період з квітня постачання вітчизняних сирів на зовнішні ринки скоротилися на 30%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Близько 86% українського експорту припадає на Росію.
Тетяна Недорізанюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас