Посол ЄС в Києві Ян Томбінський: мова про ізоляцію України не йде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посол ЄС в Києві Ян Томбінський: мова про ізоляцію України не йде

707
Новий голова представництва ЄС в Україні, поляк Ян Томбінський - повна протилежність своєму попереднику. Останні місяці роботи Хосе Мануеля Пінту Тейшейри в Україні пройшли в мовчазній "війні" між ним і агресивним українським МЗС.
Португалець не приховував свого розчарування з приводу чинної влади і перспектив відносин між Україною та ЄС.
Томбінський ще відкритий до спілкування, а в голосі немає гіркоти, властивої багатьом західним послам, що давно працюють в Україні. Батько десятьох дітей, він пашить оптимізмом і впевненістю у завтрашньому дні – так само, як робив це, коли був постійним представником Польщі в Брюсселі. Його колега Єва Синовець (зараз - голова представництва ЄС в Польщі, а в минулому - голова переговорної групи ЄС в угоді про ЗВТ), говорить, що Томбінський лобіював інтереси України в Брюсселі навіть тоді, коли формально не мав до Києва ні найменшого відношення.
Чи надовго вистачить Томбінському цього запалу? У невеликому інтерв'ю Forbes.ua, що відбулося під час конференції Ялтинська Європейська Стратегія, Ян Томбінський розповів, чому він - "бик" у відносинах з Україною.
Ян, ви - на стороні "биків" чи "ведмедів", коли мова йде про майбутнє відносин України і ЄС?
Якби я був "ведмедем" у цьому питанні, мені не варто було б йти в дипломатію. Мета нашої роботи і присутності делегації ЄС в Україні - це забезпечити дуже хороший потік інформації між двома сторонами. Адже ЄС - головний регуляторний партнер України у світі, партнер, який допомагає їй поліпшити її законодавство у всіх питаннях.
Я питаю не випадково: в минулому році, під час форуму "Ялтинська європейська стратегія", на нього, щоб зустрітися з українським президентом, приїхала велика делегація з ЄС. Її члени сподівалися, що їм вдасться повернуся українського президента в демократичну колію. Не вдалося. А в цьому році в Ялту з ЄС приїхали одиниці. Виглядає так, ніби Брюссель уже здався...
Я намагаюся зрозуміти сигнали, які означала присутність або відсутність в Ялті певних людей. Туди приїхало багато членів європарламенту, Єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, міністр закордонних справ Швеції Карл Більд. Головне питання для всіх них - зрозуміти, як змінюються настрої української сторони. Але це не завдання представників ЄС - чинити тиск на вашу країну.
Я вважаю, меседж, який Штефан Фюле посилає Україні, досить чіткий: ми не стаємо в позу у стосунках з Україною.
Але ЄС намагався тиснути на Київ раніше...
Намагалися, але все, що нам було потрібно - це угода про асоціацію як прекрасна база, фундамент для відносин на найближчі роки. Але це не наше завдання - визначати українську політику.
Коли у Миколи Азарова запитали про його європейську політику, він досить різко огризнувся: мовляв, а чи є у ЄС своя політика як така? Я "прочитала" цю реакцію як послання Євросоюзу: хлопці, все, ми більше не збираємося вас слухати. Ви почули в цій фразі те ж саме?
Зараз дуже модно і легко критикувати Європейський Союз. Але потрібно вміти дивитися в майбутнє. Мені дуже сподобалися коментарі на тему майбутнього ЄС з боку Гордона Брауна і деяких інших політиків. Ключове питання зараз - це те, де ми будемо через три роки. Фінансова криза не триватиме завжди, і відповіддю на кризу буде посилення ЄС. Так що варто думати не про те, де ми зараз, а про те, що Європейський Союз буде існувати, і буде навіть більш дієвим, ніж зараз. ЄС - це проект, який змінюється щодня.
Нинішня ситуація дуже нагадує події напередодні помаранчевої революції. Тоді президент Леонід Кучма потрапив у міжнародну ізоляцію, і поки він не пішов з цієї посади, прогрес у відносинах із західними партнерами не зрушився ні на йоту. Зараз ситуація повторюється, президент Віктор Янукович уже опинився в ізоляції. Чи означає це, що перспектив у угоди про Асоціацію та вільну торгівлю між Україною та ЄС також немає - поки влада в нашій країні не зміниться?
Угода про ЗВТ в її нинішньому вигляді - це результат кількох років переговорів. Нам не потрібно зараз змінювати текст договору. Нам потрібно зосередитися на тому, щоб підписати, ратифікувати та впровадити в життя той документ, який вже існує. Адже він пропонує Україні величезні можливості в частині доступу на європейський ринок. А отримати цей доступ - означає отримати доступ, ймовірно, до ринку з найбільшим попитом у світі. Але щоб конкурувати на цьому - і світовому - ринках, Україні потрібно вивести свою продукцію на новий, більш конкурентоспроможний рівень.
Так, але питання - в тому, чи захоче ЄС підписувати угоду з урядом, який є не демократичним, ізольованим у світі, який не хоче змінювати свої підходи і слухати ЄС. Поки це виглядає настільки ж неймовірним, як підписання подібної угоди з президентом Кучмою після справи Мельниченка чи Ірангейту...
По-перше, я - останній, хто може зробити такий висновок про уряд України, це - не мій стиль поведінки. Питання, чи є у нинішнього уряду бажання і політична воля, щоб це відбулося. А це питання потрібно ставити не мені. По-друге, ви говорите про ізоляцію України, але я - тут, ми всі - тут, у Ялті. Сюди приїхало багато представників Євросоюзу, США... Це означає, що про ізоляцію не йдеться. Навпаки, присутність цих людей говорить про їх включеність, зацікавленість в тому, що відбувається.
Дарина Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас