У РФ будуть 10 днів святкувати Новий Рік і 9 - травневі свята — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У РФ будуть 10 днів святкувати Новий Рік і 9 - травневі свята

1823
Міністерство праці та соціального захисту готує росіянам цінний подарунок. Під час дебатів про розподіл за календарем 2013 вихідних і святкових днів, чиновники вирішили запропонувати наступну схему: оголосити 10 днів відпочинку з нагоди святкування Нового року, встановити п'ятиденні вихідні на День весни і праці та чотириденні - на честь Дня Перемоги.
"Період зимового відпочинку складе 10 днів - з 30 грудня 2012 року по 8 січня 2013 з урахуванням перенесення вихідних днів у 2012 році відповідно до постанови уряду РФ від 20 липня 2011 року", - цитує "Інтерфакс" пояснювальну записку до проекту постанови уряду "Про перенесення вихідних днів у 2013 році".
Згідно з планом міністерства, навесні наступного року буде п'ятиденний період відпочинку, що збігається зі святкуванням Першотравня: росіяни відпочиватимуть з 1 по 5 травня. Ще один тривалий виїзд на дачу можна буде дозволити собі з 9 по 13 травня.
Як зазначається у проекті постанови, в майбутньому році вихідні дні будуть перенесені наступним чином: з суботи 5 січня на четвер 2 травня і з неділі 6 січня на п'ятницю 3 травня. Що стосується святкування 23 лютого - Дня захисника Вітчизни - то він у наступному році випадає на суботу. Традиційно, в такому випадку перенесення здійснюється на наступний робочий день, тобто на понеділок, 25 лютого. Однак законодавці пропонують взимку обмежитися двома вихідними, а неробочий понеділок перенести на п'ятницю 10 травня.
Як змінювався святковий розклад
Нагадаємо, зимовий відпочинок за рахунок травневого був подовжений в 2004 році з ініціативи "Єдиної Росії" - зі списку червоних днів календаря зникли 2 і 8 травня. Проти продовження новорічних канікул багато разів висловлювався головний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко. "Народна мудрість говорить: як рік почнеш, так і закінчиш. Якщо ми рік почнемо з затяжних святкувань, нічого доброго це не принесе", - говорив він ще в 2004 році.
У лютому цього року прем'єр і кандидат у президенти Володимир Путін запропонував скоротити новорічні канікули до 7 січня, додавши вихідних в травні. Він фактично погодився з Онищенком, відзначивши, що довге святкування "для здоров'я важкувато". З ним були солідарні багато росіян.
А також комерсанти: російська економіка за перші дні року, коли підприємства простоюють, втрачає до 840 мільярдів рублів - нарікали вони в 2011 році. Так що про потенційний розмір збитку "подвійних" канікул 2013 року можна тільки здогадуватися.
Ідея збільшення тривалості вихідного періоду знову була висловлена незадовго до президентських виборів. "Люди висловлюють зацікавленість у тому, щоб в цей час було більше вихідних днів з тим, щоб можна було на ділянки поїхати, на городи", - пояснював Путін. У підсумку в поточному році громадянам таки надали можливість з'їздити на дачі, щоправда, за рахунок переносу травневих вихідних днів. Продовжити весняні свята в рахунок скорочення новорічних канікул не вдалося - до того моменту їх вже "відгуляли" за старою схемою.
Розклад же канікул на 2013 рік народжувався в муках. Спочатку в Роструд оголосили про те, що точно вихідним буде період з 1 по 8 січня. Трохи пізніше визначилися і з долею 31 грудня поточного року - його теж призначили днем відпочинку. Залишалося невирішеним питання про перенесення 5 і 6 січня, що випадають на суботу і неділю. За рішенням уряду вони можуть бути перенесені на будь-які дати протягом наступного року, в тому числі, на початок травня. Що і було запропоновано в нинішньому проекті постанови. Тепер залишилося лише дочекатися відповідного схвалення влади.
За матеріалами: rccnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас