В Україні стало значно більше підроблених доларів: як відрізнити підробку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні стало значно більше підроблених доларів: як відрізнити підробку

Валюта
11209
Ще в кінці літа статистика була цілком оптимістичною: на кожен мільйон готівки американських купюр в Україні траплялося лише три-чотири фальшиві. Це було значно менше, ніж у Європі, де виявляється 40-50 несправжніх доларів.
Сьогодні ж правоохоронні органи б'ють тривогу: підробок стало значно більше. Що відбувається і як не попастися на гачок до фальшивомонетників?
Аналітики стверджують: долари користуються особливою честю у фальшивомонетників у всьому світі - як найбільш популярна і дорога валюта. Її підробляють в середньому в п'ять-шість разів частіше, ніж євро, і майже вдесятеро частіше, ніж гривню.
"Мальовані" долари потрапляють в обіг з двох джерел: незначну частину їх вкидають доморощені українські "умільці". Левова ж частка приходить з-за кордону.
- Більшість підробок, що потрапляють на наш готівковий ринок, - справа рук великих міжнародних злочинних організацій, - розповідає Олександр Охріменко, директор Українського аналітичного центру. - У них виробництво поставлене на потік. Вони використовують найсучаснішу техніку, і тому відрізнити такі фальшивки непросто навіть фахівцю, необхідне спеціальне обладнання.
Часи кризи і нестабільності для фальшивомонетників - періоди "гарячих продажів". Як, наприклад, нещодавнє коливання валютного курсу в Україні, що спровокувало дефіцит долара в обмінниках.
- Збувальники фальшивих купюр діють трьома основними способами, - розповідає О. Охріменко. - Якщо вони збираються відразу зірвати куш, вони шукають людину, якій треба одномоментно поміняти велику суму. Можуть розіграти цілий спектакль, організувати "липовий" обмінний пункт. Після того, як людина виявляє, що її ошукали, і кидається шукати справедливості, від обмінника не залишається і сліду. Є ті, хто промишляє дрібними партіями, перемежовуючи "натуральні" долари одним-двома фальшивими. Велику популярність здобули Інтернет-торги "готівкою". Тут дуже велика ймовірність потрапити на шахрая.
Як не напоротися?
Експерти та спостерігачі наполегливо рекомендують дотримуватися таких правил:
- обмінювати валюту тільки в офіційних обмінних пунктах, в банках, не купувати долари у незнайомих людей, в тому числі за листуванням через Інтернет;
- зберігати чеки з обмінників;
- наполягати на проведенні всіх розрахунків у національній валюті (шанс напоротися на підробку буде набагато нижчим), якщо ж без доларів не обійтися, слід перевіряти справжність купюр на детекторі у відділенні банку або в касі, правда, ця послуга платна.
Якщо вас все ж обдурили, слід звернутися в міліцію. Але пам'ятайте: повернути втрачені при обміні кошти (навіть якщо шахрая вдалося знайти) практично неможливо.
ЯК ВІДРІЗНИТИ ПІДРОБКУ
Долари друкуються на спеціальному папері, до складу полотна входять бавовна і льон. Волокна помітні. Полотно шарудливе та еластичне. Колір основної частини матеріалу - блідо-жовтий, малюнок - в сірих тонах.
На світло видно водяні знаки. Портрет, зображений на них і на купюрі, повинен збігатися. Якщо водяні знаки впадають у вічі навіть без просвічування, це фальшивка.
У правому нижньому куті лицьового боку банкноти - напис з визначенням номіналу, він виконаний оптичною фарбою, яка при нахилі під кутом переливається з зеленого кольору в чорний. Вона промацується пальцями - там більш щільний шар фарби. Як і на напису THE UNITED STATES OF AMERICA. Ці ж слова набрані мікротекстом і багаторазово повторюються в двох лініях навколо портрета.
При ультрафіолетовому випромінюванні червоно-сині ворсинки на справжніх доларах світяться.
Купюра має захисну смугу, на якій позначено її номінал. На купюрі номіналом 50 вона розташована праворуч від портрета, а 100 - ліворуч. На смузі є напис, який проглядається з обох сторін і в ультрафіолетовому світлі має жовтий колір.
До номера банкноти додана буква.
Poddelka-2323
За матеріалами:
Ізвестія в Украінє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас