Банкірів прирівняли до мерців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів прирівняли до мерців

3517
Цей показник, і без того невисокий, у другому кварталі став ще нижчим. У другому півріччі і в 2013 р. банки не стануть давати більше інформації про себе. Добрих новин не очікується, а про погане будуть мовчати.
Дослідницька компанія "NOKs fishes" оприлюднила підсумки дослідження репутації великих і найбільших банків України "Goodwill-фактор" за другий квартал 2012 р. (проводиться з 2010 р.). Результати опитування експертної групи дослідження показали, що абсолютна більшість банків показали у попередньому кварталі негативну динаміку репутаційного рейтингу.
Як зазначив Андрій Приходько, аналітик інвестиційної групи "Альтера Фінанс" і консультант дослідження, падіння репутації банків дуже тісно корелюється з ситуацією на ринку. "Загальна тенденція досить сумна. Кредитний портфель банків схуд на $20 млрд. (-17%), особливо відзначалося скорочення високоризикового кредитування фізосіб (-30%), і особливо в групі західних банків (-25%). Депозити, навпаки, продовжували зростати (+3%)", - роз'яснює експерт.
Така стратегія банків, за його словами, створила ризики в забезпеченості банківських внесків. А якщо врахувати складності в економічній ситуації в Україні та за кордоном, то наростаюча стурбованість інвестиційних аналітиків щодо ситуації у вітчизняній банківській системі, і відповідний негативний тренд даного рейтингу, були очікуваними.
Репутація конкретних фінустанов повністю залежить від іміджевих дій топ-менеджменту банків, вжитих у відповідь на економічні процеси, а тримати ситуацію під контролем виходить у поодиноких учасників ринку (див. таблицю).
Найбільш активними в ЗМІ за усередненим підсумком кількості згадувань стали банки з вітчизняним капіталом, за ними йдуть західні дочірні банки, банки з російським капіталом на останньому місці, проте за показниками якості медіарезонансу (ймовірністю контакту з інформаційними приводами і фоновою подієвістю) російські банки потіснили європейські.
"Усі банки, що посідають високі позиції в репутаційному рейтингу, були активно представлені в ЗМІ протягом 2 кв. 2012 року. Специфіка їх медіамоделей полягала в тому, що центром медіаактивності був продукт, а увага до опису в ЗМІ інвестиційних планів і бізнес-стратегій - падала. Це також стало однією з причин, що зумовили падіння репутаційних оцінок банків з боку інвестиційних аналітиків", - йдеться в коментарі дослідників.
У другому півріччі основні тенденції будуть такими ж. "Вітчизняна економіка продовжить сповільнюватися на тлі охолодження на світових ринках капіталу і сировинних ринках. Тому можна очікувати подальшого скорочення кредитних операцій і, природно, скорочення відсоткових доходів банків і прибутковості банківської системи взагалі, оскільки суттєвий приріст від інших джерел доходів малоймовірний", - прояснює ситуацію Приходько.
Що ж стосується прозорості банків, то передумов для її покращення немає. "Який резон банкам зараз оприлюднювати негативну інформацію?! Швидше за все, у другому півріччі в цьому плані в банках нічого не зміниться. Прозорість пов'язана з довгостроковою стратегією банку - за квартал стратегія того чи іншого банку не зміниться", - впевнений експерт.
У 2013 р., за словами керуючого партнера компанії LLC ECM Вадима Брайіловського, ситуація всередині України істотно ускладниться. Безпосереднє уповільнення економік США та Азії, а також рецесія в Європі дуже сильно відіб'ється на українській економіці, оскільки остання дуже сильно залежна від експорту, особливо від експорту сталі, ціни на яку будуть падати. Це створює ризики девальвації гривні. Нацбанк через падіння золото-валютних резервів (з вересня 2011 р. по вересень 2012 р. - падіння на $8 млрд. до $30,2 млрд., до кінця 2012 р., за прогнозами МВФ, ще приблизно до $25,4 млрд .) не зможе надати істотної підтримки гривні у разі необхідності.
Крім того, на думку Вадима Брайіловського, в наступному році буде спостерігатися стагнація банківської системи України. Адже на сьогодні, як видно, залишилися кредитувати тільки три держбанки і російські банки, які, втім, видають кредити, як правило, в доларі і російських рублях. "Плюс до всього, майже немає довгих гривневих кредитів, що не може не відбитися на економіці в цілому", - підсумовує він.



Леся Виговська
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас