У пострадянській Грузії демократію чекає важливе випробування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У пострадянській Грузії демократію чекає важливе випробування

2443
Вісім років тому ця маленька гірська країна, спонукувана мирною революцією, піднялася з пострадянського хаосу і почала трансформацію в західну державу, пише The Washington Post. Тепер її чекає важливе випробування: через тиждень вибори покажуть, як молода демократія зможе подолати своє авторитарне минуле.
"Прогрес Грузії буде протестований парламентськими виборами, призначеними на 1 жовтня, і їх результат буде мати глибокі наслідки не тільки для цієї країни, але і для інших, що намагаються будувати вільні суспільства після багаторічної корупції та репресій", - відзначає Кетті Леллі.
В очах міжнародної громадськості уряд загалом займав впевнену позицію - до минулого тижня, поки не вибухнув скандал через свідчення про систематичні порушення та тортури у в'язницях країни. Тисячі шокованих і розгніваних громадян вийшли на вулиці, міністр внутрішніх справ і керівники пенітенціарної системи були відправлені у відставку, кількох охоронців і чиновників заарештували.
Влада "зробила багато хорошого, але вона не зуміла побудувати демократичну систему і захистити права людини, - сказала Тамар Чугошвілі, що головує в Асоціації молодих юристів Грузії. - Невелика група людей у виконавчій владі ухвалює всі рішення, влада позбавлена контролю і балансу".
Критики також кажуть: хоча президент Михаїл Саакашвілі і його оточення змогли впоратися з повсякденною корупцією, перетворити поліцію, яку зневажають, на силу, що викликає довіру, і зробити державні послуги доступними та орієнтованими на громадян, вони не допустили розвитку політичної конкуренції.
У парламентських виборах 1 жовтня візьме участь перша серйозна опозиція, спектр партій під назвою "Грузинська мрія", об'єднаних під началом Бідзіни Іванішвілі, 56-річного новачка в політиці, чиї статки на 6,4 млрд доларів становлять майже половину ВВП країни, йдеться далі в статті.
Виборам передували обвинувачення в порушеннях з обох сторін, і уряд обклав величезними штрафами Іванішвілі і його команду: за словами самого Іванішвілі, вони перевищили 125 млн доларів. У понеділок представники "Грузинської мрії" заявили, що поліція затримала 20 їх членів без чітких звинувачень.
Інформаційні ЗМІ здебільшого тенденційні і підпорядковуються уряду, йдеться в статті.
"Політичні опоненти хочуть не просто перемогти на виборах, вони хочуть зруйнувати уряд і посадити людей у в'язницю", - сказав Гія Нодія, керівник Кавказького інституту миру, демократії і розвитку.
Кетті Леллі
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас