Іспанія у четвер представить проект бюджету на 2013р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія у четвер представить проект бюджету на 2013р

Казна та Політика
201
Уряд прем'єра Іспанії Маріано Рахоя має намір представити проект бюджету на 2013 рік у четвер, і вся увага ринків тепер знову прикута до новин, які могли б позначити можливий розвиток подій, пов'язаних з борговою кризою в єврозоні, пише газета The New York Times.
Очікується, що в бюджеті будуть представлені заходи, спрямовані на подальше скорочення дефіциту бюджету, а також деякі структурні зміни для підвищення конкурентоспроможності іспанської економіки. Крім цього, економісти вважають, що уряд скасує податкові пільги для покупців нерухомості і введе податок, спрямований на зниження викидів вуглекислого газу в атмосферу.
У липні М.Рахой представив пакет заходів бюджетної економії, в якому підвищення податків поєднувалося зі скороченням розміру заробітної плати в держсекторі і виплат, передбачених допомогою з безробіття. В результаті реалізації зазначених заходів дефіцит іспанського бюджету за 2,5 роки, як планується, опуститься до рівня 65 млрд євро.
Іспанія має намір скоротити бюджетний дефіцит до 4,5% ВВП до 2013 року з 6,3% в поточному році. Необхідність досягнення поставлених цілей в умовах поглиблення рецесії змусила іспанського прем'єра відмовитися від деяких передвиборчих обіцянок. Однією з таких дій стало підвищення ПДВ з 18% до 21%, яке вступило в силу з 1 вересня, що призвело до активізації протестного руху.
У той же час М.Рахой не бажає звертатися за фінансовою підтримкою до міжнародного співтовариства. Голова Європейського центрального банку Маріо Драгі оголосив 6 вересня про готовність почати купівлю держоблігацій Італії та Іспанії в необмежених обсягах, якщо це буде потрібно, щоб знизити вартість запозичення для цих країн.
Хоча даний захід і буде сприяти зниженню боргового тягаря Іспанії, М.Рахой побоюється за умови, на яких буде надана зовнішня допомога і які вимагатимуть схвалення додаткових програм економії.
Крім того, в п'ятницю очікується публікація результатів дослідження фінкомпанії Oliver Wyman, яке дасть відповідь на питання, який обсяг вливань капіталу буде потрібен іспанським банкам. Відповідно до початкових оцінок компанії, їм необхідно 62 млрд євро, щоб залишитися на плаву. Близько 20 млрд євро з цієї суми, як очікується, отримає проблемний Bankia, націоналізований владою в травні.
Паралельно в п'ятницю Франція представить проект бюджету на 2013 рік. У неділю французький міністр фінансів П'єр Московічі заявив, що влада країни в наступному році скоротить дефіцит бюджету до 3% ВВП відповідно до угод Євросоюзу з 4,5% ВВП в 2012 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас