Мінрегіонбуд хоче віддати без тендеру 160 млн грн на теплові лічильники виробництва російської компанії - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінрегіонбуд хоче віддати без тендеру 160 млн грн на теплові лічильники виробництва російської компанії - експерт

Енергетика
805
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України без проведення тендеру планує віддати замовлення на 160 млн грн на закупівлю лічильників тепла та іншого обладнання виробництва російського ЗАТ "НВФ Теплоком". Про це стало відомо від учасників погоджувальної наради, яка пройшла 30 серпня в Мінрегіонбуді.
За даними учасників наради, інформація про порядок виконання державного замовлення в рамках бюджетної "Програми оснащення багатоквартирних будинків сучасними засобами обліку та регулювання теплової енергії" була офіційно озвучена 30 серпня на погоджувальній нараді в Мінрегіонбуді. Нагадаємо, загальна сума виділених у 2012 р. коштів за державною програмою - 160 млн грн. Загальна орієнтовна вартість програми - 4,5 млрд грн.
Всім учасникам були роздані матеріали з наперед узгодженими типовими проектами, в яких було закладено обладнання обліку тепла і води тільки одного виробника - російського "Теплокому". Жоден український виробник подібного обладнання не був ні запрошений, ні навіть повідомлений про проведення цього заходу Мінрегіонбуду, відзначили учасники наради. При цьому, аналіз ДП "Укрметртестстандарту" (Держреєстру) виявив, що в ньому відсутні теплолічильники виробництва "Теплоком", підкреслили учасники наради.
Голова профільного міністерства Анатолій Близнюк категорично спростував, що "Теплоком" є російською компанією. "Це компанія, яка працює в Росії, але в Україні виробляє це обладнання. Це наша обов'язкова умова", - сказав Близнюк, не зумівши пояснити, чому теплолічильників "Теплокому" немає в Держреєстрі.
Інформація про те, що замовлення віддано російській компанії, опублікована на офіційному сайті Мінрегіонбуду у рубриці "Робочі проекти з обладнання багатоквартирних будинків сучасними засобами обліку і регулювання води і теплової енергії" в підрубриці "Типові проекти". Також не виявлено жодної інформації про проведення тендеру в "Віснику державних закупівель".
Значну частину зазначеного обладнання за програмою Мінрегіонбуду планується встановити у Києві. В кінці серпня, судячи з недавньої публікації в газеті "Хрещатик" і за інформацією першого заступника голови КМДА Олександра Мазурчака, КМДА було представлено обладнання того ж єдиного постачальника теплолічильників за державною програмою - російського "Теплокому".
Колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, коментуючи цю ситуацію, сказав: "Всю цю програму я можу пояснити тільки корупційними схемами - чиновники розподіляють гроші за "відкати". Інакше чим пояснити, що замовлення на 160 млн грн віддано без тендеру російській компанії? Адже якби люди самі купували лічильники, то ніхто б не міг їх до цього примусити". Колишній голова міністерства особливо відзначив, що Мінрегіонбуд не має права вказувати конкретного виробника в технічних документах, оскільки за це відповідає Нацкомісія регулювання ринку комунальних послуг.
Також Кучеренко підкреслив, що вважає злочином віддавати закордонним фірмам замовлення, з якими можуть впоратися українські виробники.
Нагадаємо, на початку вересня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що завдання всіх міністерств і відомств - посилити підтримку і стимулювання українських підприємств, що виробляють "конкурентоспроможну продукцію, а також тих, які можуть заміщувати імпортні товари".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас