Мінфін Німеччини спростував чутки про збільшення обсягу антикризового фонду єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Німеччини спростував чутки про збільшення обсягу антикризового фонду єврозони

180
Міністерство фінансів Німеччини спростувало чутки про збільшення обсягу постійного антикризового фонду єврозони ESM з 500 млрд до 2 трлн євро. За словами представника німецького Мінфіну Мартіна Коттхауса, будь-які подібні обговорення є "абсолютно абстрактними", передає Reuters.
Коттхаус підтвердив, що в Брюсселі дійсно ведуться розмови про посилення кредитного потенціалу ESM, аналогічні чуткам про збільшення обсягу Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), що передував йому.
Однак повідомлення, які з'явилися в німецьких ЗМІ, про чотириразове збільшення ESM - до 2 трлн євро - за рахунок втручання приватного сектору Коттхаус назвав "неправдивими". "В даний час про таке збільшення говорити неможливо. Це абсолютно абстрактні бесіди", - запевнив Коттхаус.
Постійний антикризовий фонд ESM, задуманий як постійний антикризовий фон зони євро, обсягом 500 млрд євро запрацює за умови схвалення його країнами, на частку яких припадає 90% статутного капіталу єврозони в Європейському центральному банку. Передбачалося, що ESM буде ратифікований до 1 липня 2012 р., проте крайній термін був перенесений через затримки з ратифікаційними процедурами в низці країн єврозони, включаючи Німеччину, де законність ESM повинен був спочатку підтвердити Конституційний суд.
12 вересня ц.р. Конституційний суд Німеччини визнав таким, що не суперечить законодавству країни, документ про введення в дію постійного антикризового фонду зони євро ESM і бюджетний пакт Євросоюзу (ЄС) за дотримання низки умов. За висунутими судом умовами зобов'язання Німеччини перед ESM не повинні перевищувати 190 млрд євро без схвалення нижньої палати німецького парламенту. Крім того, обидві палати парламенту Німеччини повинні бути інформовані про рішення, ухвалені в рамках ESM.
14 вересня голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер оголосив, що ESM почне діяти в жовтні 2012 р. і виділить перші три транші загальним розміром 32 млрд євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас