Арбузов покарає ще 10 банків за обвал гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов покарає ще 10 банків за обвал гривні

Валюта
3615
Національний банк України (НБУ) після застосування санкцій до банків, які спровокували на початку вересня обвал гривні на міжбанківському ринку, має намір покарати банки за зловживання на готівковому ринку, заявляє голова НБУ Сергій Арбузов.
"Ми покарали банки, що зловживали на міжбанківському ринку, а тепер маємо намір врегулювати ситуацію на ринку готівковому. Після завершення перевірки, що проходить зараз, будуть застосовані заходи впливу до ще десяти банків", - сказав він в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".
За словами голови НБУ, покарання залежатимуть від серйозності встановлених порушень - від штрафів до позбавлення ліцензій. "Ми збираємося покарати банки за те, що, маючи готівкову валюту в касі, вони відмовлялися продавати її людям у дні зростання курсу, тим самим стимулюючи панічні настрої", - пояснив С.Арбузов.
Він зазначив, що надлишок гривні на міжбанку, який виник 3 вересня, дозволив окремим гравцям усвідомлено завищувати курс, виставляючи при цьому тільки односторонні котирування - на продаж.
"Ці угоди фактично не здійснювалися або проводилися мінімальними лотами, але дали підстави спекулянтам вже на наступний день накрутити ціни в пунктах обміну готівкової валюти, провокуючи ажіотаж серед населення", - пояснив голова НБУ.
"На моє переконання, ситуація штучно нагнітається численними апокаліптичними прогнозами, які дають люди безвідповідальні, а тиражують ті ж спекулянти", - вважає С.Арбузов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас