Міцно прикріпили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міцно прикріпили

1025
Центральна виборча комісія ускладнила порядок отримання відкріпних талонів для голосування на парламентських виборах 28 жовтня.
Тепер громадяни, які не змінюють виборчу адресу, не зможуть голосувати за межами свого округу. Правда, в опозиції побоюються, що без належного контролю з боку ЦВК технологія залучення кандидатом в депутати додаткової кількості "своїх" виборців залишиться в дії.
За день до розгляду у Центрвиборчкомі питання про тимчасову зміну місця голосування виборців з цього приводу різко висловилися в адміністрації президента. "Кілька тижнів тому ми почали помічати аномальне переміщення громадян з одного виборчого округу в інший шляхом маніпулювання даними державного реєстру виборців", - заявила в п'ятницю радник президента-представник президента в Конституційному суді Олена Лукаш. Вона назвала номери округів, де зафіксовано значне зростання кількості виборців - зокрема округи N212, N221 і N222 (всі в Києві).
Наступного дня, в суботу, з ініціативою ухвалення постанови, що забороняє громадянам без зміни виборчої адреси голосувати за межами свого округу, виступила секретар ЦВК Тетяна Лукаш - сестра радника президента. "Міграція виборців не припиняється! Заяви про зміну місця голосування без зміни виборчої адреси стали масовими, тому ЦВК змушений внести зміни у порядок отримання відкріпних талонів", - пояснила Тетяна Лукаш. Члени ЦВК одноголосно підтримали її пропозицію.
Згідно з рішенням комісії, орган ведення державного реєстру виборців тепер може змінити тільки дільницю, в якій голосує виборець, але не його округ. "Громадяни, які раніше подали заяву про зміну виборчої адреси, будуть голосувати в межах свого округу", - сказав "Ъ" заступник голови ЦВК Андрій Магера. Постанова комісії не стосується членів окружних і дільничних виборчих комісій, які змушені змінювати місце голосування через необхідність працювати у виборчкомах, уточнюється в постанові ЦВК.
Примітно, що серед опитаних "Ъ" кандидатів у народні депутати не знайшлося супротивників постанови ЦВК. "Я дуже радий, що з'явилося таке рішення, - заявив "Ъ" Максим Луцький (Партія регіонів, округ N222). - Це зніме з мене дурні підозри - нібито в моєму окрузі йде якийсь приріст (виборців. - "Ъ") . Це абсолютна маячня. У Національному авіаційному університеті, де я працюю, вчиться 40 тис. студентів, і це нормальна ситуація, якщо хтось виїжджає або приїжджає, масової прописки у нас немає". Слід зазначити, що, згідно з даними державного реєстру виборців, на 12 вересня в окрузі, де балотується пан Луцький, налічувалося 584 людини, які заявили про бажання проголосувати за відкріпними талонами.
Заборону ЦВК голосувати в "чужому" окрузі не стали критикувати і в опозиції. "Рішення абсолютно правильне. Якби вибори проходили тільки за пропорційною системою, то було б неважливо, хто і де голосує, а за мажоритарної складової таке обмеження просто необхідне", - заявив "Ъ" заступник голови парламентської фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв. Втім, за його словами, Центрвиборчкому слід проконтролювати виконання постанови, щоб громадяни, які вже отримали відкріпні талони, голосували в межах своїх округів. "Інакше схема Максима Луцького та інших залишиться в дії", - зазначив депутат.
Ольга Куришко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас