Чому ПриватБанк продає А-Банк? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому ПриватБанк продає А-Банк?

7219
Група "Приват" виставила на продаж А-Банк, в який з 2007 р. інвестувала близько $20 млн. "Зараз ПриватБанк зацікавлений у продажу А-Банку, оскільки отримає дохід від цієї операції", - розповіла голова правління А-Банку Наталія Малихіна в інтерв'ю Forbes.uа. Однак "Привату", що офіційно підтверджує намір продати А-Банк, вдасться максимум повернути вкладені кошти - прибутку планована угода йому не обіцяє.
А-Банк - це колишній Український кредитний банк (УКБ), голова правління якого Юрій Лях загинув ще в кінці 2004 р. За даними правоохоронних органів, він скоїв самогубство, перерізавши артерію на шиї ножем для паперів. Після смерті Ляха, у фінустанови почалися проблеми. З банку вивели депозити великі клієнти, і він зіткнувся з гострим дефіцитом ліквідності. У 2005 р. НБУ змушений був увести в УКБ тимчасову адміністрацію, а в 2007 р. в банку з'явилися нові акціонери - компанії, пов'язані з групою "Приват". На ринку існує версія, що санацію цього банку нав'язав "Привату" Нацбанк як "суспільне навантаження".
Пора виходити
За словами Малихіної, ПриватБанк формально не входив у капітал А-Банку, а уклав з його акціонерами договір про аутсорсинг низки функцій, в тому числі щодо ухвалення кредитних рішень через кредитний центр ПриватБанку. Питання про поглинання не ставилося ніколи. "Ми не зацікавлені в злитті (з ПриватБанком)", - стверджує Малихіна.
А-Банк зараз являє собою роздрібну фінустанову, яка має 50 точок продажів по всій Україні. Він спеціалізується на дрібних споживчих кредитах. Оголошена бізнес-модель А-банку - це мережа невеликих відділень, організованих у форматі сімейного банку. "Ми орієнтуємося на сегмент клієнтів, яким зручно обслуговуватись поруч з домом або з місцем роботи - зробити платежі, оформити внески і перекази без черг і в комфортній обстановці", - говорить Малихіна.
Активи А-банку на 1 липня склали 1,4 млрд грн. У цьому році кредитний портфель банку просів з 1,2 млрд грн до 0,9 млрд грн. Заборгованість фізосіб за кредитами скоротилася майже на 200 млн грн. Крім того, банк скоротив і свою мережу, а найбільш вигідні точки продажів змінили вивіску на ПриватБанк. "В А-Банку є певна стратегія в роздробі, але вона нероздільна з роздрібною стратегією Привату", - вважає Грег Краснов, генеральний директор Platinum Bank.
Глибоке заморожування
За розповідями конкурентів, банк практично заморозив кредитування. Причини - зростання проблемної заборгованості і передпродажна підготовка. "Цей банк дуже активно співпрацював з кредитними брокерами, нинішній стан банку багато в чому наслідок такої політики", - говорить заступник голови правління одного з київських роздрібних банків. Обсяг резервів під видані кредити тільки в першому півріччі 2012 р. збільшився на 23 млн грн. і склав майже 25% від кредитного портфеля.
Знизивши темпи кредитування, банк останнім часом попрацював над збільшенням пасивів. Обсяг депозитів фізосіб в першому півріччі зріс майже на 130 млн грн. і досяг 717 млн грн. Всього депозитна база банку становить близько 1 млрд грн. Банк також залучив валютні кредити в інших банках на суму, еквівалентну 255 млн грн. "Схоже, що це довгостроковий кредит, інакше він був би в гривнях", - говорить заступник голови великого банку. Не виключено, що ці гроші А-банк позичив у ПриватБанку.
На думку банкірів, незважаючи на стагнацію на банківському ринку, інвестори, що хочуть купити А-банк, все ж таки є. "Продати цей банк зараз цілком реально", - запевняє Кирило Шевченко, екс-співвласник проданого недавно Терра-Банку.
Але кому? Європейські інвестори хочуть продавати, а не купувати українські банки. Вже ведуться розмови про китайських інвесторів, але для них А-Банк малуватий.
"Основними покупцями банківських активів в цьому році будуть здебільшого українські ФПГ. Розмови про те, що прийдуть російські інвестори і все скуплять, поки не виправдалися", - констатує президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. За його оцінкою, А-Банк може бути проданий приблизно за $20 млн. У свою чергу, Грег Краснов вважає, що ціна А-Банку може скласти 0,5-1,5 власного капіталу, що становить зараз 194 млн грн. Підсумкова оцінка буде залежати від якості активів та прибутковості фінустанови. Тобто при продажу А-Банку ПриватБанк, найімовірніше, вийде в нуль - не найгірший результат, враховуючи історію їхніх стосунків.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас