В Естонії можуть дозволити подвійне громадянство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Естонії можуть дозволити подвійне громадянство

613
В Естонії задумали серйозну реформу законодавства про громадянство. Якщо пропозиція буде схвалена, то в Естонії дозволять подвійне громадянство.
Про це в середу пише естонська газета Eesti Päevaleht. З посиланням на прес-секретаря відділу громадських і зовнішніх зв'язків МВС Естонської республіки Аннелі Мартін, видання повідомляє, що в МВС зараз аналізують можливість дозволити естонцям володіти двома паспортами. За словами Аннелі Мартін, "відомство проаналізує досвід інших країн, міжнародне право, обмеження, що накладаються Конституцією Естонії, і можливий вплив змін". Свої висновки після аналізу МВС обіцяє оприлюднити вже восени, додала вона.
Питання про введення в Естонії подвійного громадянства виникло завдяки спортсменам. Як повідомляє DELFI з посиланням на Eesti Päevaleht, якби держава дозволила мати подвійне громадянство, це значно спростило б процес натуралізації деяких іноземних спортсменів.
Як приклад наводять баскетбольного тренера Атсо Матсалу, який має намір протягом найближчих двох років зміцнити національну збірну центровим-іноземцем. Але баскетболіст, що приїжджає в Естонію, повинен відмовитися від паспорта своєї рідної країни, а це не влаштовує кандидатів. До цих пір естонську баскетбольну збірну з іноземців представляли лише Сергій Бабенко та Олександр Караваєв, які допомогли їй у 1993 році посісти шосте місце на чемпіонаті Європи.
Скасування заборони на подвійне громадянство може стати не єдиною зміною в законі. Минулого тижня парламент Естонії підтримав пропозицію канцлера права Індрека Тедера пом'якшити вимоги про постійний дозвіл на проживання як одну з умов надання громадянства.
Тедер вважає, що зафіксоване в законі про громадянство положення про постійний дозвіл на проживання суперечить конституції, оскільки не дозволяє зараховувати в період життя в Естонії час, який претендент на громадянство відсутній в Естонії через роботу.
Зараз у законі про громадянство йдеться, що під постійним проживанням у Естонії мається на увазі перебування в Естонії не менше 183 днів у році, при цьому відсутність в Естонії не повинна перевищувати на рік 90 днів поспіль.
Проте є ситуації, коли людина постійно проживає в Естонії роками, складає іспити з естонської мови, конституції і громадянства, проте перешкодою до надання їй громадянства стає відсутність у неї постійного ДНП через те, що вона працює, наприклад, моряком і не знаходиться на суші стільки часу, скільки цього вимагає закон про громадянство.
В результаті парламент доручив конституційній комісії розробити відповідні законодавчі поправки.
Дотепер міграційна політика Естонії тільки ускладнювалася. Так, наприклад, після скандалу в минулому році з продажем ДНП іноземцям, в країні підготували поправки, за якими отримати ДНП зможуть тільки ті іноземні підприємці, які реально ведуть успішний бізнес в Естонії.
А в квітні цього року парламент Естонії відхилив пропозицію скасувати обов'язок знати естонську мову у літніх претендентів на естонське громадянство.
За матеріалами:
Euromag.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас