НБУ намагається домовитися з Visa і MasterCard — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ намагається домовитися з Visa і MasterCard

1880
Національний банк України (НБУ) продовжить діалог з міжнародними платіжними системами Visa та MasterCard щодо перспектив української національної системи маршрутизації і клірингу операцій з платіжними картками, повідомила директор генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем НБУ Наталія Синявська.
"Відносини (з Visa і MasterCard) продовжують розвиватися. Ми ведемо переговори з цими платіжними системами. Знову ж таки, норма, яка в законопроекті (законопроект №10656 ухвалений парламентом як закон у вівторок - ред) говорить, що Нацбанк може встановлювати порядок маршрутизації всередині країни: немає ніякого підзаконного акту, який сьогодні говорить, що всі платежі повинні проходити тільки через якийсь певний процесинговий центр, або тільки на території України", - сказала вона журналістам у Києві в п'ятницю.
"Це все знаходиться в розвитку", - додала вона.
Як повідомлялося, на минулому тижні голова офісу Visa в Україні Світлана Георбелідзе заявила, що передбачене законопроектом №10656 введення монополії на обробку, кліринг і здійснення взаєморозрахунків за операціями з платіжними картками може призвести до ізоляції українського ринку платіжних карток від міжнародної платіжної інфраструктури.
Разом з тим, в Незалежній асоціації банків України вітають ухвалення парламентом цього закону, оскільки банки отримають недискримінаційні ціни на послуги платіжних систем для 92% операцій, здійснюваних з використанням карток, емітованих банками на території України, а також недискримінаційні принципи розміщення страхових депозитів .
Щодо проблеми виникнення ПДВ при переведенні в національну валюту платежів банків на користь міжнародних платіжних систем за операціями, проведеними на українській території, Н.Синявська зазначила, що відносно розрахунків в гривні на території України чинна норма, яку платіжні системи вже повинні були виконати, але досі цього не зробили.
"Те, що це прописано в законопроекті, дає можливість, в тому числі, платіжним системам звернутися, нарешті, до норм роботи в Україні і прийняти це для себе як даність. Що стосується сплати ПДВ, то я не бачу тут проблеми", - сказала вона.
За її словами, для врегулювання даного податкового нюансу потрібно схвалення додаткових законодавчих актів: робота над цим вже ведеться.
Директор генерального департаменту також зазначила, що після вступу в силу закону щодо функціонування платіжних систем НБУ очікує активізації діалогу з регулятором платіжних систем WebMoney Transfere і "Яндекс. Деньги".
Як повідомлялося, НБУ неодноразово заявляв, що правила платіжних систем, що діють в Україні, WebMoney Transfere і "Яндекс. Деньги" не узгоджувалися в передбаченому законодавством порядку.
Говорячи про передбачену законом можливість введення обмеження на розмір готівкових операцій, Н.Синявська зазначила, що такий захід підвищить контроль над грошовим обігом, і буде сприяти скороченню тіньової економіки. Аналогічні обмеження вже введено в Італії та Іспанія, тоді як Росія вивчає це питання.
"Обмежувати рівнем 200 грн ніхто не буде... Якщо і буде встановлена така норма, то вона стосуватиметься покупок нерухомості, дорогих автомобілів, якихось коштовностей", - пояснила вона.
При цьому чиновник пообіцяла, що введенню обмеження на розмір готівкових операцій передуватиме обговорення такого кроку з широким колом експертів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас